Regionpresidenten Carles Puigdemont och det katalanska parlamentets talman Carme Forcadell. Foto: TT

Kataloniens svar till Rajoy: En attack mot demokratin

Uppdaterad
Publicerad

Den spanska regeringens beslut om att avsätta den katalanska regeringen och utlysa nyval tas inte väl emot hos den katalanska regeringen. Åtgärdsförslagen är den värsta attacken mot den självstyrande regionen sedan diktatorn Francos tid vid makten, sa Kataloniens president Carles Puigdemont på lördagen, rapporterar Reuters.

Carme Forcadell, talman för den katalanska regeringen, var först med att svara på den spanska centralregeringens åtgärdsförslag som lades fram på lördagen. Hon kallade den för en ”kupp” och för ”en attack mot demokratin”, rapporterar Reuters.

”Värsta sedan Francos dagar”

Kort därefter uttalade sig Kataloniens president Carles Puigdemont. Han konstaterade att centralregeringens krav på att avsätta sittande katalansk regering är den värsta attacken mot regionen sedan diktatorn Francisco Francos tid vid makten, rapporterar Reuters.

Carme Forcadell, talesperson för den katalanska regeringen, kallade den spanska centralregeringens åtgärdsförslag för en "kupp" i ett tv-sänt tal. Foto: TT

Vidare kallade Puigdemont åtgärdförslagen för ett förtäckt hot och uppmanade lagstiftarna att motverka en ”take over” av Kataloniens självstyre, rapporterar AP. Förslagen kommer inte att accepteras meddelade han.

Puigdemont har även kallat den katalanska regeringen till överläggningar för att debattera hur Katalonien ska ställa sig till centralregeringens krav på avgång, rapporterar Reuters.

Röstar på fredag

Spaniens senat väntas rösta om de förslag som lagts fram av centralregeringen på fredag om knappt en vecka. De innebär bland annat att Madrid tar över den katalanska förvaltningen och avsätter regionregeringen. Dessutom att man tar kontrollen över flera regionala massmedier som finansieras av regionregeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet