Katastrof för Labour

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens regerande Labour genomförde ett katastrofalt val. Labour fick bara 15,3 procent av rösterna och blir landets tredje största parti vid EU-valet. Resultatet var till och med sämre än de pessimistiska förväntningarna i kölvattnet av politikerskandalen

-Det är en dyster natt, sade Labours vice partiordförande Harriet Harman till BBC. Valresultatet lär tynga den av skandaler redan skakade premiärministern Gordon Brown.

I dag anslöt sig miljöministern Jane Kennedy till Brownskeptikerna och sade att hon inte kan stödja Brown som Labour-ledare.

Tories största parti

Konservativa Tories fick 28,6 procent av rösterna, medan det EU-fientliga partiet UKIP tog hem 17,4 procent.

Det var en uppenbart nöjd Torieledare som kommenterade valresultatet.

-Mr Brown och hans kritiker är fastlåsta i en långsam dans mot politisk död, sade Cameron.

Främlingsfientliga BNP tog mandat

Farhågorna att politikerskandalen skulle gynna extrempartierna besannades. Med 6,2 procent av rösterna vann främlingsfientliga BNP två platser i parlamentet.

-Labour och Tories har tvingat folk att vända sig till ett parti som pratar öppet om problemen med invandring och som säger att trots att det finns några få positiva aspekter med invandring, så finns det en mängd negativa saker, sade BNP-ledaren Nick Griffin.

David Cameron kallade BNP:s framgång för ”avskyvärd”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.