Foto: Scanpix

Tyfonen på väg mot Filippinerna igen

Uppdaterad
Publicerad

Tyfonen Bopha är nu på väg tillbaka in mot Filippinerna igen, uppger landets meteorologiska institut enligt AFP.

Tyfonen väntas dra in över den nordliga spetsen på huvudön Luzon under natten mellan lördag och söndag, med vindar på upp mot 45 meter per sekund.

President Benigno Aquino har förklarat katastroftillstånd i landet, fyra dagar efter tyfonens dödliga framfart.

Tyfonen i filippinerna

Samtidigt kämpar filippinska myndigheter för att få ut mat- och hjälpsändningar till de tyfonhärjade områdena, där vägarna blockerats eller svepts bort av översvämningar, jordskred och lervälling.

500 människor har mist livet i tyfonen

Priset på basvaror har frysts, och lokala myndigheter får befogenheter att använda pengarna i de katastroffonder som finns för hjälp-, sök- och räddningsinsatser.

Fyrbarnsmamman Virginia Dodres från byn Maparat vittnar om hur de 4 000 invånarna överlevt de första dagarna på de kycklingar som överlevt stormen, och på kokosnötter.

Mer än 500 människor har mist livet i tyfonen. Mer än 500 saknar också fortfarande och över 200 000 hemlösa trängs nu i överfulla tillfälliga förläggningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tyfonen i filippinerna

Mer i ämnet