Foto: TT arkiv

Katolsk pedofilskandal skakar Australien

Uppdaterad
Publicerad

I Australien har över 4.400 personer nu vittnat om hur de blivit utsatta för sexövergrepp kopplade till den katolska kyrkan. I en utredning anklagas ett mycket stort antal präster för att vara inblandade i skandalen. 

Just nu utreds vad som verkar vara en gigantisk pedofilskandal inom den katolska kyrkan i Australien, och  i  många fall är det präster som står anklagade för att ha begått övergreppen. BBC rapporterar att i en viss religiös orden har över 40 % av den kyrkans persona  blivit anklagad för delaktighet. 

Flyttats – för nya övergrepp

Utredningen gör gällande att närmare sju procent av de som varit präster i Australiens katolska kyrka mellan år 1950 och 2010 varit anklagade för att ha begått sexövergrepp. Totalt har drygt 4.400 offer berättat för kommissionens utredare om pedofili och andra övergrepp som ägt rum mellan år 1980 och 2015.  

– Barn har antingen blivit ignorerade eller straffade när de försökt berätta om vad de utsatts för. Anklagelserna har aldrig blivit utredda, i stället har gärningsmännen flyttats till andra församlingar där de kunnat begå nya övergrepp, skriver utredarna.

Hotade med kniv

Redan tidigare har det framkommit vissa vittnesbörd ur utredningen:  En person har berättat om hur en präst hotat en flicka med kniv och tvingat andra barn att knäböja mellan hans ben. Ett annat offer vittnar om hur läraren i hans katolska förgripits sig på honom i klassrummet, samtidigt som klasskamraterna blev beordrade att titta åt annat håll.

Andrew Collins utsattes för övergrepp på sin katolska skola från det han var sju år tills han fyllde fjorton. De fyra pedofilerna – två lärare, en präst och en munk – lyckades i kraft av sin auktoritet övertyga honom att övergreppen var hans eget fel. 

– En gång berättade jag för min mamma. Hon sade att det var trams och att en Guds man aldrig skulle kunna göra något sådant mot ett barn. 

Tusentals gärningsmän

På måndagen presenterade kommissionen siffror som visar pedofilskandalens enorma proportioner. Totalt har 1.880 misstänkta gärningsmän, verksamma vid drygt 1.000 kyrkliga verksamheter, blivit anmälda för påstådda övergrepp sedan 1980. 

Anthony och Chrissie Foster, vars båda döttrar utsatts för övergrepp av församlingsprästen, sade att kyrkan varken visat ”nåd, ånger eller någonting alls”. 

– De fortsätter agera som de alltid gjort när de gömt undan förövarna och låtit dem begå nya övergrepp i stället för att hjälpa offren – barnen, säger de till ABC News. 

Unga offer

De som utsatts har ofta varit helt små barn, offrens ålder har i genomsnitt varit tio och ett halvt år för flickor och för pojkar elva och ett halvt år. 

– Ett massivt misslyckande, sade katolska kyrkans representant Francis Sullivan inför sexbrottskommissionen. Foto: TT

Utredarna har även granskat sexuella övergrepp som begåtts hos andra institutioner i det australiska samhället som till exempel idrottsrörelsen och skolväsendet.

”Massivt misslyckande”

De religiösa organisationerna är dock kraftigt överrepresenterade och är skyldiga till omkring 60 procent av fallen. Två tredjedelar av dessa har begåtts inom den katolska kyrkan.  

– Ett massivt misslyckande när det gäller skyldigheten att skydda barn, säger kyrkans representant Francis Sullivan.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.