Kor vandrar omkring på soptippen Dandora utanför Nairobi, Kenya, som är fylld av plastpåsar. Foto: Thomas Mukoya/Reuters/TT

Kenya inför nytt förbud mot plastpåsar

Publicerad

Under måndagen trädde Kenyas förbud mot plastpåsar i kraft och de som bryter mot den nya lagstiftningen kan straffas med upp till drygt 300.000 kronor i böter eller fyra år i fängelse, rapporterar AP.

Det nya förbudet i Kenya gäller användning, tillverkning och import av plastpåsar. Om man reser till landet behöver man lämna alla sina plastpåsar på flygplatsen, skriver BBC. Förbudet gäller inte för de som producerar plastpåsar som används inom industrin.

Om man bryter mot förbudet kan man få böter på upp till drygt 300.000 kronor eller fyra år i fängelse. Det lägsta straffet är 150.000 kronor i böter.

LÄS MER: Människan har skapat över åtta miljarder ton plast – hittills

100 miljoner plastpåsar bara från mataffärer

Förbudet införs för att Kenyas regering anser att plastpåsar skadar miljön och blockerar avlopp. Varje år delas 100 miljoner plastpåsar ut bara från Kenyas mataffärer, enligt FN:s miljöprogram. 

Men förbudet mot plastpåsar har mött motstånd i landet. Kenyanska tillverkare menar att förbudet kommer göra att människor förlorar sina jobb. Men Judi Wakhungu, Kenyas miljöminister, säger att fler jobb kommer att skapas då man behöver tillverka fler påsar och väskor av miljövänliga material.

LÄS MER: Högar av plast – på öar där ingen bor

Inte första plastpåseförbudet i Kenya

Enligt FN:s miljöprogram är plastpåsar ett stort miljöproblem som skadar naturen och leder till hälsoproblem. Plastpåsar bidrar till att åtta miljoner ton plast släpps ut i haven varje år. Och om utsläppen fortsätter i den takten kommer det vara mer plast än fisk i haven år 2050.

Det är inte första gången ett förbud mot plastpåsar införs i Kenya. Åren 2005, 2007 och 2011 införde landet förbud mot tunna påsar som lätt blåser iväg i vinden. Men det här förbuden har inte varit särskilt effektiva och nu skärper man reglerna.

Liknande förbud som det i Kenya har införts i flera andra afrikanska länder så som Kamerun, Guinea-Bissau, Mali, Tanzania, Uganda, Etiopien, Mauretanien och Malawi.

LÄS MER: Flytande supernät ska fånga upp världshavens plast

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer