Kenyanska aktivister protesterar mot de lagar som kriminaliserar homosexualitet. Arkivbild. Foto: Ben Curtis/AP/TT

Kenya skjuter upp omröstning – kan avkriminalisera homosexualitet

Uppdaterad
Publicerad

Kenyas högsta domstol har skjutit upp omröstningen om landet ska skrota lagar som kriminaliserar homosexualitet. Nu blir inte omröstningen av förrän i slutet av maj.

– Besvikelsen är enorm. Det har varit en lång process med flera år av förberedelser. Att omröstningen nu skjuts upp visar hur känslig den här frågan är, säger Liselott Lindström, utrikesreporter på plats i Kenyas huvudstad Nairobi.

Varför har omröstningen skjutits upp?

– De tre domare, som i dag skulle ha gett sin syn på om den gamla lagen strider mot den nya grundlagen, har inte kunnat komma överens och därför har de skjutit upp omröstningen till slutet av maj.

”En ickefråga”

De som kämpat för att lagen ska hävas har mött starkt motstånd från flera håll.

– Kenyas president har tidigare sagt att det här är en ickefråga och många parlamentariker har varit emot att lagen hävs. Flera religiösa organisationer är starkt emot att lagen ska hävas och en del menar att tillåta homosexualitet går emot Kenyas struktur, men det är en lag som har funnits sedan kolonialtiden och som Storbritannien instiftade, säger Liselott Lindström.

Trots att det är ovanligt att människor döms enligt lagarna påpekar aktivister att lagstiftningen göder förföljelse och diskriminering av homosexuella.

Enligt kenyansk lag riskerar man upp till 14 års fängelse för sexuella handlingar som är ”mot naturen”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer