USA:s utrikesminister John Kerry och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Foto: TT

Kerry: Tvåstatslösning enda vägen till fred

Uppdaterad
Publicerad

En tvåstatslösning är det enda sättet att få fred mellan Israel och Palestina, säger USA:s utrikesminister John Kerry under ett tal på onsdagen.

Talet får hård kritik av Israels premiärminister Netanyahu som tycker att Kerry attackerar den enda demokratin i Mellanöstern, och att han ser fram emot att arbeta med Trump.

USA:s nuvarande utrikesminister John Kerry höll under onsdagen ett tal där han förklarar FN-beslutet som kräver att Israel slutar bygga bosättningar på ockuperad mark  – där USA avstod från att rösta. Kerry ger också sin syn på den framtida fredsprocessen.

– Det här är ett område som jag har jobbat hårt med under min tid som utrikesminister. En tvåstatslösning är det enda sättet att få en varaktig fred mellan israeler och palestinier, säger Kerry.

FN-krav på Israel

Efter talet säger Palestinas president att han tror att fred är möjligt, och att han är redo att fortsätta fredssamtalen om Israel fryser byggandet av bosättningar, rapporterar AP.

Netanyahu kritisk

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu var kritisk efter talet, som han kallar en besvikelse. Netanyahu menar att talet var partiskt och bara fokuserade på bosättningarna, som USA är emot. I ett uttalande säger han också att Kerry knappt pratade om ”roten” till konflikten – den palestinska oppositionen mot en judisk stat hur gränserna än ser ut, skriver Reuters.

– Hur kan du skipa fred med någon som förnekar din existens, säger Netanyahu i ett tal, skriver Russia Today.

Han säger också att han ser fram emot att arbeta med den tillträdande presidenten Donald Trump, och att Israel vill lösa konflikten med Palestina – men bara genom direkta samtal.

Benjamin Netanyahu säger också att Israel har bevis för att USA ”orkestrerade” resolutionen i FN:s säkerhetsråd – något Kerry i sitt tal hävdade inte är fallet. Netanyahu säger att bevisen kommer att presenteras för USA:s nya administration, enligt TT.

– Mellanöstern står i lågor, hela länder faller samman, terrorismen växer, och i en hel timme väljer utikesministern att attackera den enda demokratin i hela Mellanöstern, säger Netanyahu.

Han säger också att Kerrys fredsplan kan orsaka stor skada i landet, och att ingen utländsk ledare behöver berätta om vikten av fred  för israelerna.

”Tvåstatslösningen i fara”

John Kerry säger i sitt tal också att Obama-administrationen under hela sin tid vid makten har arbetat för att nå fred mellan Israel och Palestina, och att omröstningen i FN följde de värderingarna.

Han menar att bosättarna sättar dagordningen för Israels framtid, och att antalet bosättningar som byggs på ockuperad mark på Västbanken gör att det blir allt svårare att få till en tvåstatslösning. Många av bosättningarna ligger i områden som skulle göra en Palestinsk stat omöjlig, säger Kerry.

– Tvåstatslösningen är nu i fara, säger han.

– Israel kan antingen vara judiskt eller demokratiskt om det väljer att vara en stat. Det kan inte vara båda, säger Kerry.

Därför är tvåstatslösningen enda vägen mot fred, menar Kerry.

– Det är den enda hållbara lösningen.

USA låg inte bakom resolutionen

Han säger också att USA valde att avstå från att rösta i säkerhetsrådet för att få båda sidor att ta steg mot fred, och att beslutet inte alls är ett tecken på att USA ”övergett” Israel.

– Tvärtom.

– Nästa alla andra länder i världen, utom Israel, är emot bosättningarna, säger Kerry.

John Kerry säger också att USA låg inte bakom något utkast till FN-resolutionen, något Israel har påstått, och att USA inte fattade beslutet om att avstå från att rösta förrän de sett det slutgiltiga förslaget.

Kerry menar att resolutionen lägger grunden för att arbetet för fred ska kunna återupptas, när båda parterna är redo.

– Båda sidor måste ta sitt ansvar i konflikten. Våldet måste upphöra, säger Kerry.

Han påpekar också att han vet att den tillträdande administrationen kan komma att ta en annan väg.

– Det är deras beslut.

– Men vi kan inte med gott samvete stå bredvid och låta hoppet om fred försvinna, säger Kerry.

”Annorlunda efter 20 januari”

Det var dagen före julafton som FN:s säkerhetsråd röstade igenom en resolution som kräver att Israel slutar bygga bosättningar på ockuperad mark. USA valde att avstå från att rösta i stället för att lägga sitt veto.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har sagt att Israel inte tänker följa resolutionen – och landet har i dag fattat beslut om att bygga ett våningshus för bosättare i östra Jerusalem, rapporterar Reuters. Samtidigt rapporteras ett annat beslut om nybyggen på ockuperad mark ha skjutits upp i väntan på Kerrys tal.

USA:s tillträdande president Donald Trump twittrade strax efter att resolutionen röstats igenom att ”saker kommer att bli annorlunda efter den 20 januari”, och i dag har han uppmanat Israel att stå på sig och hålla ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FN-krav på Israel

Mer i ämnet