En bild av den mördade mexikanska journalisten Edgar Daniel Esqueda. Foto: Christian Palma/AP/TT

Kidnappad journalist hittad död i Mexiko

Publicerad

En bildjournalist som mottagit hot för sitt arbete har hittats död i norra Mexiko, en dag efter att han kidnappades, enligt myndigheterna.
Han är den elfte journalisten som mördas i landet i år.

Edgar Daniel Esqueda, 23, uppges ha kidnappats av män förklädda till poliser i staden San Luis Potosí.

Han fru säger att beväpnade män som hävdade att de var poliser stormade in i parets bostad när de låg och sov tidigt på torsdagen. De kastade ner hennes make på golvet och släpade ut honom under pistolhot, enligt en organisation för pressfrihet som talat med henne.

Hans döda kropp hittades sedan dumpad i närheten av stadens flygplats. Han var bunden och det fanns tecken på att han utsatts för tortyr, enligt lokala medier.

Inga poliser misstänkta

Människorättsgrupper kräver nu en ”omedelbar och effektiv utredning” av journalistens död.

Åklagare säger att inga poliser är misstänkta. Men borgmästaren i San Luis Potosí, Juan Manuel Carreras, sade under en presskonferens att utredarna tittar på möjligheten att ”offentliga tjänstemän” varit inblandade.

Mexiko är ett av de farligaste länderna i världen för journalister att arbeta i, på grund av det våldsamma kriget mot drogkartellerna och korruptionen i landet, enligt människorättsgrupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer