Kievbon: ”Det är en humanitär katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainska huvudstaden Kiev är fortfarande hårt pressad av ryska styrkor. Enligt Alla Samoylenko, som bor i utkanten av staden, tycks dock beskjutningarna ha avtagit något de senaste dagarna.

– Vi är modiga och fortsätter slåss. Vi är alla kämpar, och vi gör vad vi kan, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

De ryska framryckningarna mot Kiev har nu pågått i över en vecka. Trots det har huvudstaden lyckats stå emot ett ryskt övertagande. Anna Samoylenko är djupt oroad över situationen, men ser samtidigt närheten till Kiev som en fördel.

– Här skyddas vi av Kievs luftförsvarssystem. Jag tror att vi är i ett bättre läge än de som bor längre bort från staden. Vi hör hemska historier från regionen norrut, säger hon i en intervju på söndagen.

Kievborna gör sitt bästa för att försvara sig och låta vardagen fortgå som vanligt, berättar Alla. Matbutikerna håller till exempel fortfarande öppet, även om det är ont om både mat och vatten.

Trots att bristen på förnödenheter känner Alla sig lyckligt lottad att bo i Kiev sett till hur läget ser ut i andra delar av landet. Medan läget är svårt i Kiev är det rentav katastrofalt i städer som Charkiv, säger hon.

– Där faller missiler, bomber och skott hela tiden. Man kan inte ens lämna sitt hem. Det är en humanitär katastrof. Vi behöver hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.