Kievbon Elena: ”Jag tror inte på löftena”

Uppdaterad
Publicerad

För ungefär fyra veckor sedan lämnade Kievbon Elena sin hemstad och flydde till en by utanför huvudstaden. När hon nu nås av beskedet att Ryssland ska minska sin militära närvaro där är hon skeptisk.

– Jag tror inte på löftena, säger hon.

Efter tre timmars förhandlingar i Istanbul under tisdagen nådde parterna någon slags framsteg. Ukraina är beredd att anta en neutral status i utbyte mot säkerhetsgarantier och Ryssland är redo att minska sin militära närvaro i Kiev bland annat. Syftet är att förbättra förutsättningarna för kommande förhandlingarna.

Men varken Elena eller hennes vänner och familj fylls av hopp. På lördag ska Elena lämna tryggheten i byn och åka till Kiev på lördag för att hämta kläder och besöka läkaren räknar hon ändå med att behöva gå ner i skyddrum.

– Jag förväntar mig flyglarm, men jag förväntar mig att återse ett par vänner. Mina förhoppningar överträffar rädslan av att åka tillbaka säger hon.

Se vad Elena tror kan få kriget att upphöra i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.