Kim Dotcom: Megaupload är snart tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Fildelarsajten Megaupload stängdes i januari i år ner på begäran av amerikanska myndigheter och domänen beslagtogs av det amerikanska justitiedepartementet. Men nu kan man snart vara tillbaka.

Megaupload var innan tillslaget en av världensstörsta sajter och stod för en betydande del av den dagliga trafiken på nätet.

Användarna kunde ladda upp vad som helst, bådeupphovsrättsskyddat och personligt material, för att sedan dela det man laddat upp via en länk. Till skillnad frånandra stora fildelarsajter som Piratebay hade Megaupload dock ingen egensökmotor.

Bland de personer som arresterades i januarifanns tysken Kim Schmitz, mera känd som Kim Dotcom, grundare av Megaupload.37-åringen har sin hemvist i Hong Kong och på Nya Zeeland, där han arresteradesutan förvarning av beväpnade specialstyrkor som firades ned från svartahelikoptrar.

Sedan dess har FBI försökt få Kim Dotcomutlämnad från Nya Zeland till USA, utan större framgång. Senast i augusti vannMegaupload-grundaren en stor delseger mot amerikanska myndigheter då en Nya Zeeländskdomstol beslutade att FBI måste visa vilka bevis de har mot Kim Dotcom för attkunna få honom utlämnad. 

Under tiden som det rättsliga spelet pågåtthar Kim Dotcom gjort flera uttalanden som pekar på att Megaupload åter kommeratt se dagens ljus. Hur den nya sajten kommer att se ut återstår dock att se.Men nu verkar det iallafall som en nylansering är nära.

På sitt twitterkonto skriver Kim Dotcom:

”Snabb uppdatering angående nya Mega: Koden 90procent klar. Servrar på väg, Advokater, partners och investerare redo. Hatålamod. Den kommer.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.