Kim Dotcom tillbaka i hetluften

Uppdaterad
Publicerad

Hans förra projekt Megaupload stängdes av amerikanska myndigheter. I natt öppnade it–profilen Kim Dotcom sin nya fildelningstjänst Mega.

Kim Dotcom, som egentligen heter Schmitz i efternamn meddelade på lördagen att Mega nu är ute på nätet. Dotcom skrev på Twitter  att sajten inom loppet av några timmar hade fått 250.000 registrerade användare.

Sajten använder sig av krypteringsteknik och användarna ska själv styra vem som får tillgång till det uppladdade materialet, skriver Reuters. Enligt Kim Dotcom kommer tjänsten inte att bryta mot några upphovsrättslagar. 

Han säger till Reuters att den nya tjänsten inte ska tolkas ”som ett långfinger åt Hollywood och de amerikanska myndigheterna”.

Stängningen av Megaupload i januari förra året fick stor uppmärksamhet i medierna. Kim Dotcom som bor i Nya Zeeland riskerar att utlämnas till USA där han anklagas för brott mot upphovsrättslagarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.