Kim Jong Un efter dödsskjutningen: ”Jag är mycket ledsen”

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreanska soldater sköt först en sydkoreansk man och brände sedan hans kropp när han flöt runt på nordkoreanskt vatten. Nu ber Nordkoreas ledare Kim Jong Un om ursäkt efter händelsen.

I måndags försvann en 47-årig sydkoreansk man från en båt nära Nordkoreas sydvästra gräns. Misstankar fattades snabbt om att han försökte ta sig över gränsen till Nordkorea.

Mannen hittades senare vid ett flytdon av en nordkoreansk patrullbåt på nordkoreanskt vatten. Soldaterna ska då ha fått order om att skjuta mannen vilket man också gjorde.

De ska sedan ha bränt kroppen som i ett led i Nordkoreas hårda coronalagar som dikterar dödligt våld för att förhindra att smitta tar sig in över gränsen.

Kim Jong Un ber om ursäkt

Sydkoreanska myndigheter har efter händelsen kraftigt fördömt agerandet och krävt en förklaring.

Och nu ska Nordkoreas ledare Kim Jong Un ha bett om ursäkt till Sydkorea för händelsen, enligt Sydkoreas presidentkansli, rapporterar AP.

I ett formellt meddelande ska Kim Jong Un ha skrivit att han är ”mycket ledsen” och ha kallat händelsen ”oväntad” och ”olycklig”.

Nordkorea menar dock att de brände flytdonen och inte själva kroppen, skriver den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.