Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
President Vladimir Putin och Kim Jong-Un inför deras möte.

Kim Jong-Un och Vladimir Putin har träffats – skakade hand på rymdbas

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Rysslands presidenten Vladimir Putin träffats. De förväntas diskutera ett utökat samarbete – bland annat när det gäller vapenaffärer.

– Det är ett tecken på viss desperation från ryskt håll, säger Nordkoreaexperten Niklas Swanström.

Kim Jong-Un anlände i Ryssland på tisdagen och träffade Putin vid rymdbasen Vostotjnyjpå onsdagsmorgonen, svensk tid. De skakade hand och gjorde sedan några korta uttalanden till pressen. Putin uppgav att Ryssland ska hjälpa Nordkorea att bygga satelliter, och att ”alla ämnen” ska diskuteras.

Samtidigt betonade Kim Jong-Un att Nordkorea står på Rysslands sida ”i kampen mot imperialismen”.

Knäckfrågan under mötet för rysk del väntas handla om ökad vapenimport från Nordkorea.

Ryssland är i behov av artilleri och raketvapen för att kunna fortsätta sin fullskaliga invasion av Ukraina. Samtidigt tros Nordkorea vilja ha teknologi, framförallt ubåtsteknik, robotteknik och satellitteknik, enligt statsvetaren och Nordkoreaexperten Niklas Swanström.

– Det här kommer att vara en ganska bra förhandlingssituation för Nordkorea, säger han i Morgonstudion.

Möttes senast 2019

Anledningen är att Ryssland har få andra samarbetspartners som är beredda att förse landet med vapen och ammunition. Det är dock oklart hur statusen är på Nordkoreas vapenförråd.

– De har säkert tiomiljontals artillerigranater, men vi vet inte ivilket skick de är i. Vi vet heller inte hur mycket Nordkorea ärvilliga att skicka till Ryssland för deras anfallskrig i Ukraina.Nordkorea har ju också sin militära konflikt, de ligger de facto ikrig med USA och Sydkorea. Det är bara ett vapenstillestånd, säger Niklas Swanström.

Senast Putin och Kim Jong-Un möttes var 2019. Då hade Ryssland ett svalt intresse av att utöka samarbetet mellan nationerna, enligt Niklas Swanström.

– Nu är det nästan en desperat situation för Ryssland i Ukraina. Sådet här har förändrats ganska kraftigt, säger han.

”Sista utväg”

Han misstänker att Ryssland har försökt förhandla med andra nationer, som Indien och Kina, innan man öppnat dörren för Nordkorea.

– Nordkorea är den sista aktören som faktiskt har den militärakapaciteten och produktionen som Ryssland behöver. Därför är det ensista utväg. Man väljer inte Nordkorea av fri vilja, säger Niklas Swanström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.