Sydkoreanska soldater vid avspärrningarna vid den avmilitariserade zonen mellan Nordkorea och Sydkorea i juni. Foto: Lee Jin-man/AP/TT

Kim öppnar ”het linje” till Sydkorea

Publicerad

Nordkorea öppnade direktlinjen till Sydkorea igen med start under måndagen, och uppmanade grannen att göra sitt för att minska spänningarna.

Från Seoul bekräftade man att kommunikationerna mellan länderna återupptagits genom att tjänstepersoner på måndagsmorgonen haft sitt första samtal sedan augusti, och att grunden därmed lagts för förbättrade relationer.

Linjen öppnades så sent som i augusti efter att ha varit stängd i mer än ett år. Men återöppnandet blev kortvarigt och bröts igen efter några dagar, då Nordkoreas ledare Kim Jong-Un markerade mot militärövningar mellan USA och Sydkorea.

Nordkorea står under stränga sanktioner från FN och USA med anledning av landets atomvapen- och robotprogram. Trots det har landets diktator Kim Jong-Un inte visat några tecken på att trappa ned på dem, och landets militär har den senaste månaden spänt musklerna och genomfört flera robottester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.