Kina har ungefär 700 miljoner internetanvändare. Foto: TT

Kina fabricerar miljontals inlägg på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska staten fabricerar nästan 490 miljoner propagandainlägg om året på sociala medier och regeringshemsidor. Syftet är att distrahera folket, enligt en ny studie. ”Kommunistpartiet vill undvika protester”, säger Kinaexperten Frédéric Cho.

Forskarna vid Harvard University baserar sin studie på läckta dokument från ett av regeringens propagandakontor i östra Kina, skriver The Guardian.

De har analyserat nästan 43.800 nätinlägg och funnit att 99,3 procent av dem kan härledas från statsanställda. Med siffrorna som grund bedömer de att så många som ungefär 488 miljoner inlägg om året är fejkade. Ungefär hälften av inläggen hamnar på statliga hemsidor, resten läggs upp på sociala medier.

Forskarna tror att propagandainläggen ökar under politiskt känsliga perioder, som vid kommunistpartiets möten och nationella helgdagar.

Vid de etniska upploppen i provinsen Xinjiang i juni 2013 lades hundratals regeringsvänliga inlägg ut på sociala medier. Liknande saker hände vid ett stort politiskt toppmöte i Peking i november samma år.

Inga kontroversiella ämnen

Tvärtom mot vad man kanske skulle kunna tro inbjuder de flesta av inläggen inte till debatt eller till diskussion. I stället undviker de kontroversiella ämnen och försöker skapa positiva diskussioner. Enligt forskarna är det sannolikt en smart strategi för att styra bort allmänhetens uppmärksamhet från kritik så att de inte ifrågasätter kommunistpartiets styre.

”I nästan alla mänskliga diskussioner är ett argument sällan ett effektivt sätt att sätta stopp för ett motsatt argument”, skriver forskarna och fortsätter:

”Att låta en diskussion dö, eller att ändra ämnet, fungerar normalt sett mycket bättre än att starta ett bråk.”

Stark social kontroll

Frédéric Cho, rådgivare i frågor som rör Kina, säger att Kina alltid har varit ett land med en stark social kontroll. Den kontrollen har följt med in i cybereran, menar han.

– Spridning av information är något som kommunistpartiet vill ha kontroll över. Det finns sociala spänningar i landet och man vill inte att de ska öka. Därför försöker man hitta saker som gör att människors uppmärksamhet avleds.

Enligt Frédéric Cho vill regeringen avleda uppmärksamheten från saker som bedrägerier, finansskandaler och miljörelaterade tvister.

– Kommunistpartiet vill få människor att tänka andra tankar så att det inte förekommer protester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.