Kina: 32 gripna för falsk matolja

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Kina har gripit 32 personer och beslagtagit 100 ton ”rännstensolja” i landets senaste stora livsmedelsskandal.

”Under skenet av att de framställde biodiesel har de misstänkta köpt avfallsolja från Zhejiang, Sichuan och Guizhou sedan 2009, tillverkat matolja av den och sålt den på marknaden”, hette det i ett uttalande från det kinesiska säkerhetsdepartementet på tisdagen.

Polisen ska ha utrett oljemakarna i fyra månader. Tillslagen skedde samtidigt på sex olika platser i 14 provinser i östra och centrala Kina.

Det som kallas för ”rännstensolja” är matolja som gjorts av rester av använd olja som fiskats upp ur olika restaurangers avlopp. Oljan misstänks bland annat kunna orsaka cancer. Tidigare har det konstaterats att upp till en tiondel av all matolja som används i landet är återanvänd avfallsolja.

”Det här fallet . . . har inte bara slagit sönder en ring av rännstensoljeproducenter, utan också avslöjat detaljer i förövarnas giriga och samvetslösa tillverkning av giftig och skadlig matolja”, sade säkerhetsdepartementet.

De senaste åren har flera skandaler med skadliga livsmedel förekommit i Kina. 2008 dog minst sex barn och 300.000 blev sjuka sedan de druckit mjölkpulver som spetsats med det kemiska ämnet melamin för att höja den skenbara proteinhalten.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.