I Kina fortsätter nedgången i barnafödandet. Befolkningen ökade ändå något och uppgår nu till 1,4 miljarder invånare. Foto: TT/Johan Nylander

I Kina föds allt färre barn trots flerbarnspolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Barnafödandet i Kina har minskat till bottennivåer. Trots att Kina släppt ettbarnspolitiken har det inte fötts så få barn sedan folkrepubliken grundades för 70 år sedan. Ekonomin visar på den lägsta tillväxttakten på nära 30 år.

För fem år sedan övergav den kinesiska ledningen förbudet mot fler barn i en familj och barnafödandet tog fart. Men nu visar siffror på en drastisk nedgång. Barnafödandet i Kina var 10,48 per tusen invånare 2019, enligt officiella siffror.

Många i Kina anser sig inte ha råd att försörja flera barn. Samtidigt ökar antalet gamla, och ekonomin i stort visar på en nedgång i tillväxten. Den kinesiska tillväxten 2019 på 6,1 procent är svagare än förra årets 6,6 procent men ändå högre än i många länder.

Obalans

Ettbarnspolitiken infördes 1979 och ledde inte bara till färre födslar utan också till en obalans i könsfördelningen. Den strikta regeln med ett barn per familj fick till följd att många aborterade sina flickfoster. De närmaste tio åren väntas kvinnor mellan 25 och 30 år minska med 40 procent.

De som bröt mot förbudet mot fler barn kunde förvänta sig böter, att bli av med jobbet och ibland även tvingas till aborter. En del lyckades kringgå förbudet genom att inte registrera sina spädbarn eller gömma undan dem. De officiella siffrorna är därför osäkra.

Då var den förväntade livslängden 66 år. Nu lever kineserna generellt sett tio år längre och samhällets kostnader för de många äldre har ökat.

Bortskämda barn

Som SVT Nyheter nyligen rapporterat om växer många unga upp som bortskämda ”små kejsare”. De tenderar att gifta sig sent eller inte alls och satsar på egna karriärer. Det finns också stora inkomstskillnader vilket gör att många inte har råd att bekosta barnomsorg och utbildning för sina barn.

Bland de åtgärder som diskuteras för att uppmuntra till barnafödande är skattelättnader, utbyggd föräldraledighet och även ekonomiska bidrag.

Den prisbelönta dokumentärfilmen Ettbarnslandet visas nu på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer