Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om landets militära förmåga.

Kina bygger en militär i världsklass

Uppdaterad
Publicerad

Militären spelar en viktig roll i president Xi Jinpings långsiktiga politiska planer. Därför har han genomfört stora reformer av militären.

– Man har utvecklat en rad väldigt avancerade vapensystem, säger Sofia Ledberg, universitetslektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan.

Kinas militär har växt under president Xi Jinping. I dag ligger Kinas militärbudget på strax under 3 000 miljarder kronor på militären, enligt svenska fredsforskningsinstitutet SIPRI. Det är näst mest i världen, efter USA.

Kina har numera världens största flotta och leder den militära teknikutvecklingen inom viss vapenteknologi, som ballistiska robotar. 

– Det som är Kinas problem är att man inte har erfarenhet eller expertis i officerskåren eller bland soldaterna att tillfullo utnyttja systemen, säger Sofia Ledberg.

Xi Jinpings politik för Kina formuleras i olika slagord. Ett av de viktigaste är att Kina ska “återupprättas” till 2049. Det innebär bland annat att Kinas militär ska nå världsklass till 2049.

Den offentliga kommunikationen är inte tydlig när det gäller vad som menas med begreppet världsklass. Det råder till exempel delade meningar kring om Kina eftersträvar en liknande roll som USA har idag, där USA patrullerar en stor del av världens vatten.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.