Kina firar lyckad månlandning

Uppdaterad
Publicerad

Kinas mjuklandning av farkosten Chang'e-3 innebär ett stor symbolisk framgång för en rymdnation på frammarsch.

Människan har efter 37 år på nytt parkerat sig på månen. Kinas mjuklandning av farkosten Chang'e-3 innebär ett stor symbolisk framgång för en rymdnation på frammarsch.

Klockan 14.11 på lördagen svensk tid tog Chang'e-3 mark i Sinus Iridum (Regnbågsbukten), en lavaslätt på månens övre vänstra sida från jorden sett.

Ingenting gick snett under den tolv minuter långa landningen. I den kinesiska statstelevisionens direktsändning sågs hur spända anleten i rymdkontrollen i Peking sprack upp i lättade leenden.

Chang'e-3 har med sig det lilla robotfordonet Yutu (Jadekaninen) som under tre månader ska undersöka det tidigare outforskade området runt landningsplatsen.

Ny månkunskap

Kort efter landningen fällde Chang'e-3 ut sina solplaner, farkosten fick energi och datorerna började kontrollera systemen.

Yutu kommer att lyftas upp från ett lastutrymme och på en ramp rullas ner på månytan. I helgen ska instrumenten kalibreras och (sannolikt) inleds på måndag det vetenskapliga uppdraget för robotfordonet.

– Det här kommer säkert att generera ny forskning om månen. Roboten har till exempel en radar som kan se ner ett hundratal meter under månens yta, säger Karl Bergquist, ansvarig för relationer med Kina inom den europeiska rymdstyrelsen ESA, och som följt det kinesiska rymdprogrammet i 20 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer