I spåren av amerikanska talmannen Nancy Pelosis besök i Taiwan har Kina förbjudit flera olika varor att importeras från öriket. Foto: Sam Yeh/AFP/Brett Coomer/AP/Janerik Henriksson/Stina Stjernkvist/TT

Kina förbjuder fler importer från Taiwan i spåren av Pelosi-besök

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska talmannen Nancy Pelosis besök i Taiwan möter fortatt mothugg av Kina som nu förbjuder ännu fler importer från öriket, däribland citrusfrukter och fisksorter.

Nancy Pelosi var framme i Taiwan på tisdagseftermiddagen trots stark opponering från Kinas håll. Landets utrikesministern Wang Yi sade till exempel att det ”inte kommer att sluta väl” för amerikanska politiker som ”leker med elden”. Att införa straffåtgärder mot Taiwan var nästa taktik i Kinas fördömande av besöket.

Under tisdagen meddelade Taiwans officiella centrala nyhetsbyrå att av de 3 200 taiwanesiska företag som finns registrerade hos Kinas tullverk under kategorin livsmedel har minst 2 066 företag flaggats för importavstängning. Natten till onsdag konstaterades att Kina stoppar importen av bland annat citrusfrukter, kyld vitrandig hårsvans (fisk) och frusen taggmakrill från Taiwan från och med onsdagen, enligt Kinas tullverk.

107 av dessa företag tillhör kategorin “bakverk och bröd”. Av dessa har 35 leverantörer listats för avstängning enligt Reuters beräkningar på tisdagen. 

– Jag hörde talas om förbudet precis innan jag slutade jobba igår, säger en av de drabbade leverantörerna. 

– Många matföretag säger att deras produkter redan har blivit stoppade i kinesisk tull, fortsätter han.

Kinas handelsdepartement har även stoppat landets export av sand till Taiwan, skriver Reuters natten till onsdag.

Jordbruksrådet hjälper drabbade företag

Avstängningarna kommer efter att Kina riktat upprepade varningar inför Nancy Pelosis eventuella besök som sägs strida mot Kinas princip om “ett Kina” som Washington har lovat att följa. 

Det är i nuläget oklart om fler leverantörer och varusektioner är aktuella för importförbud. Det Taiwanesiska jordbruksrådet säger i ett uttalande att man kommer “ta till relevanta åtgärder för att hjälpa de företag som har drabbats”. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.