Peking och Kashgar, Xinjiang. Foto: TT

Kina förbjuder namnet ”Mohammed”

Uppdaterad
Publicerad

Kinesiska myndigheter har beslutat att förbjuda människor att döpa sina barn till ”Mohammed”, ”Jihad” och två dussin andra namn. Detta för att ”krossa extremism och terrorism”.

Av de drygt 20 miljoner människor som bor i Xinjiang-provinsen i nordvästra Kina är omkring hälften muslimer.

En självständighetsrörelse på plats kämpar för att bryta sig fri och skapa en egen nation, Östturkestan.

Brutala terrorattentat

Området har varit oroligt under lång tid, med en serie brutala terrorattacker riktade mot den kinesiska befolkningen, och våldsamma protester i städerna Kashgar och Urumqi.

Långt skägg förbjudet

Kina har kontrat med allt hårdare tag riktade mot den muslimska befolkningen, bland annat har man förbjudit långt skägg och slöjor på bussar i området, något som SVT Nyheter har skrivit om.

Nu har en officiell lista släppts, som specificerar de namn som numera inte längre är tillåtna. Utöver ”Mohammed” och ”Jihad” är till exempel ”Mujahid” och ”Arafat” också förbjudna.

”Människor måste vara försiktiga”

– Kina blir alltmer fientligt, menar Dilxat Raxit, talesperson på World Uyghur Congress, en organisation baserad i Munchen som förespråkar självständighet.

– Människor måste vara försiktiga om de vill ge sina barn namn som de själva är nöjda med, och samtidigt undvika straff från kinesiska styret, säger han enligt New York Times.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.