Utrikesminister Ann Linde är mycket kritisk mot Kinas sanktioner mot forskaren Björn Jerdén. Foto: SVT, TT

Kina inför sanktioner mot svensk forskare

Uppdaterad
Publicerad

Kina har infört sanktioner mot tio personer och fyra organisationer i Europa. Svenske Björn Jerdén, forskare och centrumchef vid Utrikespolitiska institutet, är en av dem.

Björn Jerdén leder det nya nationella kunskapscentrumet om Kina på Utrikespolitiska institutet (UI).

Utöver Jerdén återfinns även flera EU-parlamentsledamöter samt flera EU-institutioner på Kinas sanktionslista – men inga andra svenskar.

Kinas utrikesdepartement säger i ett uttalande att de personer och organisationer som drabbas av sanktionerna får inreseförbud till Fastlandskina samt Hongkong och Macao. Anknutna företag och institutioner får även restriktioner i sin kommunikation med Kina.

Kommenterar inte

Kinas besked kommer som svar på tal efter sanktioner från EU:s håll. Dessa sanktioner utförs mot personer som anses ha utfört människorättsövergrepp. Den som hamnar på EU:s lista får inreseförbud till unionen och får sina eventuella tillgångar i medlemsländerna frysta.

EU har satt upp elva nya personer på sin lista, bland annat fyra kineser som kopplas till övergrepp mot uigurer i regionen Xinjiang. På listan fanns sedan tidigare fyra ryska tjänstemän uppskrivna, på grund av mordförsöket mot den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

UI:s presstjänst meddelar att institutet i nuläget inte kommenterar saken.

Linde: Helt oacceptabelt

Kinas reaktion på EU:s sanktioner ogillas av utrikesminister Ann Linde (S). Hon menar att beslutet är helt oacceptabelt och att den svenska regeringen nu kommer att ta kontakt med den kinesiska ambassaden i Stockholm för att få veta på vilken grund en svensk medborgare placerats på sanktionslistan.

– Nu gäller det att få Kina att säga varför man har satt alla dessa människor och organisationer på sin sanktonslista.

Medan EU:s sanktioner kan kopplas till direkta åtgärder utförda av personerna på listan anser Linde att Kina agerat betydligt mer godtyckligt.

– Vi har ju inte sanktioner för att straffa utan för att ändra ett beteende. Om man bryter mot mänskliga rättigheter så vill vi ju att man ska sluta göra det. Så som den kinesiska listan ser ut så verkar det bara vara en allmän svepning över alla som man tycker allmänt har uttalat sig, säger Linde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.