Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vy över den nya bron från Zhuhai. Foto: TT/Ally Song

Kina inviger jättebro – världens längsta över vatten

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan tio år är den klar – världens längsta bro över vatten.

Med sina 55 kilometer slingrar den sig fram både över- och under vattenytan, och kopplar samman Hongkong, Macau med staden Zhuhai på Kinas fastland.

På tisdagen invigs den av president Xi Jinping och dagen efter blir det grönt ljus för trafikanter att ta sig från den ena sidan, till den andra.

Bygget av den långa bron tog fart 2009 och har sedan dess kantats av förseningar, budgetövergångar, korruptionsskandaler och död bland byggarbetare.

I klippet ovan kan du se mer av bron och höra röster om brons betydelse.

Världens längsta broar

Visa

1, Danyang-Kunshans stora bro – 164.800 meter lång, sträcker sig i huvudsak över land och används av snabbtåg. Ligger i Kina och färdigställdes 2010.

2, Changhua-Kaoshing-viadukten – 157.317 meter lång, sträcker sig i huvudsak över land och används av snabbtåg. Ligger i Taiwan och fördigställdes 2004.

3, Tianjins stora bro – 113.700 meter lång, sträcker sig i huvudsak över land och används av snabbtåg. Ligger i Kina och färdigställdes 2010.

4, Cangdes stora bro – 115.900 meter lång, sträcker sig i huvudsak över land och används av snabbtåg. Ligger i Kina och färdigställdes 2010.

5, Weinan Weihes stora bro – 79.732 meter lång, sträcker sig i huvudsak över land och används av snabbtåg. Ligger i Kina och färdigställdes 2008.

Källa: Wikipedia, worldatlas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer