USA:s president Donald Trump bekräftar nu att en överenskommelse med Kina har nåtts. Foto: Andrew Harnik/ TT

USA och Kina enas om handelsavtal

Uppdaterad
Publicerad

Kina och USA har kommit överens om ett första ramavtal i förhandlingen om ett nytt handelsavtal. Det uppger en kinesisk regeringsrepresentant på en presskonferens. USA:s president Donald Trump bekräftar även att avtalet är påskrivet.

Uppgörelsen som nåtts kallas av parterna för ett fas 1-avtal och de samtal som tar vid handlar om att ta nästa steg, med ett fas 2-avtal.

Enligt Donald Trump har Kina gått med på stora strukturella förändringar och ”massiva köp” av jordbruksprodukter, energi och varor från USA. Han tillägger att de nya tullar som USA hotat att införa på kinesiska varor på söndag inte kommer att införas.

25-procentiga tullar kvar

Enligt USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer kommer de tidigare 25-procentiga tullarna på kinesiska varor för 250 miljarder dollar, som redan har införts, att kvartstå. Tullnivån på övriga aktuella kinesiska varor, värda cirka 120 miljarder dollar, hamnar på 7,5 procent.

Lighthizer uppger att det fas 1-avtal som nu har förhandlats fram täcker kända tvistefrågor som intellektuella rättigheter, tekniköverföring samt handel med jordbruksprodukter och finansiella tjänster. Det omfattar även valutapolitiska åtaganden och ett system för hur tvister om avtalet ska tolkas.

Twitterbeskedet från Donald Trump kom sedan Kinas regering på en presskonferens i Peking meddelat att stora framsteg gjorts och att USA lovat att fasa ut tullar på kinesiska varor.

Ökar skyddet

Enligt Kinas regeringsrepresentanter kommer avtalet mellan länderna att öka skyddet för utländska företag verksamma i Kina och kinesiska företag i USA.

Från Kina kommer samtidigt brasklappen att förhandlingarna om ett så kallat fas 2-avtal hänger på att fas 1-avtalet implementeras.

Konflikten mellan USA och Kina är inte löst, även om de två länderna når ett handelsavtal. Ett handelsavtal är bra men det är bara en del i någonting mycket större, enligt Knut Hallberg, senior ekonom på Swedbank.

– Konflikten går mycket längre än till ett antal handelstariffer. Den handlar om herraväldet i världen, både ekonomiskt och militärt, säger Knut Hallberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.