Poliser bevakar parlamentsbyggnaden efter gårdagens oroligheter. Foto: TT/AP

Kina: ”Öppen utmaning” mot systemet

Uppdaterad
Publicerad

Det är lugnare i Hongkong på tisdagen efter att polisen använt tårgas för att skingra de personer som tog sig in i parlamentet dagen innan. I ett uttalande anklagar nu Kina demonstranterna för att utmana det politiska systemet. Samtidigt skickar Storbritannien en varning till Kina:

– Det kommer bli allvarliga konsekvenser om inte det internationellt bindande avtalet följs, säger utrikesminister Jeremy Hunt.

Myndighetsbyggnader håller stängt i dag efter måndagens protester och stämningen beskrivs som lugn av Helena Storm, den svenska generalkonsuln i Hongkong.

– Ordningen har återgått. Kommunikationer och tunnelbanesystem fungerar som vanligt, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Hon säger att konsulatet följer utvecklingen noga och är i kontakt med myndigheter för att få reda på om svenskar deltar eller skadas i demonstrationerna. I nuläget finns inga sådana uppgifter, enligt Helena Storm.

Vandaliserade parlamentet

På måndagen, årsdagen av överlämnandet av Hongkong från brittiskt till kinesiskt styre, var protesterna våldsammare än tidigare. De inleddes i juni som en protest mot en lag som skulle innebära att brottsmisstänkta Hongkongbor kan lämnas ut till Fastlandskina. Lagförslaget har bordlagts, men protesterna har fortsatt och demonstranterna kräver att förslaget permanent ska dras tillbaka.

En grupp demonstranter tog sig på måndagen in i det lagstiftande rådets byggnad och vandaliserade kammaren. Ett 50-tal personer uppges ha skadats när polisen med hjälp av tårgas skingrade demonstranter som befann sig utanför parlamentet. Demonstranterna utrymde byggnaden när polisen närmade sig.

Carrie Lam: ”Något vi bör fördöma”

Efter gårdagens händelser är retoriken hård mot demonstranterna, från både Hongkongs chefsminister Carrie Lam och den kinesiska staten. Lam säger att många reagerat på ”den extrema användningen av våld och vandalism av demonstranterna som trängde sig in i parlamentsbyggnaden”.

– Det här är något vi bör fördöma å det starkaste, sa hon på en presskonferens.

En representant för Kinas Hongkong- och Macao-myndighet anklagar de som stormade parlamentet för att ”öppet utmana” det politiska systemet, det vill säga principen ”Ett land, två system”.  Den innebär att det finns ett Kina, men att de tidigare kolonierna Hongkong och Macao tillåtits behålla sina egna rättsystem.

Kinesisk statlig tv rapporterar att Hongkongstyret uppmanas att omhänderta de ansvariga för stormningen. Demonstranterna får däremot stöd av Taiwans utrikesminister som på Twitter uppmanar omvärlden att ställa sig bakom protesterna.

Under tisdagen kom en varning från London till Kina. Det hela bottnar i det avtal från 1984 som reglerar hur överlämnandet av Hongkong från Storbritannien till Kina ska ske. Efter överlämningen 1997 lovades Hongkong självstyre i efterföljande 50 år.

–  Det kommer bli allvarliga konsekvenser om inte det internationellt bindande avtalet följs, säger Jeremy Hunt till BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.