Den kontroversiella barnbegränsningen slopas och alla kinesiska par kommer nu att tillåtas skaffa två barn.
Det var vid slutet av 70-talet, i ett fattigt Kina med brist på mat och en okontrollerad befolkningstillväxt som kommunistpartiet införde ettbarnspolitiken. De flesta bedömare är nog överens om att åtgärden var nödvändig då, liksom många anser att politiken borde ha skrotats för många år sedan.
Har förhindrat 400 miljoner födslar
Det är framförallt i städerna som ettbarnssystemet har tillämpats på ett hårt och ofta grymt sätt i Kina. Par som trots lagen skaffat mer än ett barn har dömts till dryga böter, en del ”skyldiga” föräldrar har förlorat sina jobb och gravida har tvingats till aborter och tvångssteriliseringar samtidigt som myndigheterna framhållit att politiken har förhindrat 400 miljoner födslar i landet som just nu har 1,4 miljarder invånare.
På landsbygden har familjer haft rätt att skaffa ett andra barn om första barnet varit en flicka eller ett barn med funktionshinder.
Stor obalans i könsfördelning
Ettbarnssystemet har lett tilI stor obalans både i köns- och åldersfördelningen bland den kinesiska befolkningen. Många foster av kvinnligt kön har aborterats och tiotals miljoner unga kineser kommer att ha svårt att finna fruar. Världens största befolkning åldras snabbt och arbetsstyrkan krymper. Redan 2012 registrerades för första gången en minskning av den arbetsföra befolkningens andel av populationen.
Lindring redan för två år sedan
I många år har befolkningsexperter propagerat för att barnbegränsningen spelat ut sin roll. Och redan för två år sedan reformerades politiken. Då infördes nya regler och par där den ena av föräldrarna var ensambarn gavs rätt att skaffa en andra son eller dotter. Åtgärden var den första lindringen av ettbarnspolitiken på mer än 30 år.
I dag kommer alltså nya besked, och två barn per familj är den nya normen.
Ettbarnspolitikens tid i Kina är över.