Kina skärper censuren över nätet

Publicerad

Kontrollen från den kinesiska regimen hårdnar över vad som får sägas i landet, vilket fått till följd att fyra amerikanska tv-serier nu förbjuds.

Kina stoppar amerikanska teveserier på nätet. Förbudet som kom häromdagen, gäller serien ”The Big Bang Theory” och tre andra USA-producerade program.

Beslutet kom plötsligt, helt utan förklaring och är det senaste exemplet på kinesiska myndigheters allt hårdare kontroll över internet.

Xie Lu, som studerar sociologi vid Renminuniversitet i Peking har tidigare följt The Big Bang Theory på nätet. Hon är förvånad över myndigheternas beslut.

–Jag trodde att det var bra att vi kunde följa och studera andra kulturer. Det här gör mig besviken, säger hon.

TV serier förbjuds

Förutom ”Big Bang Theory” får serierna ”The Practice”, ”The Good Wife” och ”NCIS” inte längre visas på nätet i Kina. I förra veckan kom andra restriktioner för styrning av innehållet på internet när ett av Kinas största nätföretag förlorade programlicenser på grund av vad som av myndigheterna klassats som oanständigt och pornografiskt innehåll.

Nya ledare ingav förhoppning

När nya ledare tog över i Kina härom året fanns vissa förhoppningar om större öppenhet. De förhoppningarna har grusats. Kommunistpartiet med president Xi Jinping vid makten har snarare stärkt kontrollen och begränsat yttrandefriheten på nätet, något som kritiserats både från utlandet och av människorättsadvokater i Kina.

–Kontrollen hårdnar, säger Jiang Chang, ung biträdande professor i journalistik vid Renminuniversitetet.

–De förhållandevis ”goda åren” är över och det är definitivt så att  regeringen är hårdare nu, säger han.

Bloggare varnas och arresteras

Under året som gått har bloggare, kanske några hundra, arresterats för vad som kallats för ryktesspridning på nätet. Det kan handla om inlägg med så kallat känsligt innehåll, kritik mot kommunistpartiet eller dess företrädare. Författare till texter som delats mer än fem hundra gånger, eller lästs av fler än fem tusen, hotas med rättegång och straff.

Men det är varningar, säger Jiang Chang.

–Det är inte säkert att du får polisen på dig för det du skriver. Budskapet är nog snarare att du ska veta att du är övervakad, att ett tillslag kan ske när som helst mot den som är oförsiktig med sina kommentarer och kritik mot kommunistpartiet och enpartistaten.

Facebook, Twitter och YouTube är förbjudna i Kina. Men många kringgår förbudet genom att ladda hem VPN-appar som gör det möjligt att komma förbi ”The Great Firewall”, den stora kommunistiska brandväggen.

Ingen officiel förklaring

Stängningen av ”The Big Bang Theory” och övriga tre serier har mötts av arga kommentarer på nätet.

Men som sagt, ännu ingen förklaring, säger Jiang Chang, ung professor i journalistik som noga följer kraftmätningen mellan det styrande kommunistpartiet och en växande skara nätanvändare i den hårt kontrollerade enpartistaten Kina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer