Foto: TT

Kina slopade ettbarnspolitik – då föddes 17,8 miljoner barn på ett år

Uppdaterad
Publicerad

Kina växer så det knakar igen. Under 2016 föddes ungefär 1,4 miljoner fler barn i den jättelika nationen jämfört de senaste årens snitt, rapporterar Reuters. Myndigheterna konstaterar nu att slopandet av ettbarnpolitiken fått en märkbar effekt.

Det var 2015 som den kinesiska regimen kom med beskedet att ettbarnspolitiken skulle slopas helt. Det har genom årens lopp skruvats och ändrats på policyn som infördes redan på 1970-talet, bland annat har det varit olika regler i olika provinser, städer och landsbygd.

Men vid 2015 blev det till slut helt tillåtet att skaffa fler än ett barn per hushåll, sedan dess råder en tvåbarnspolitik. Detta främst på grund av oro från myndigheterna om att framtiden skulle bjuda på stora problem vad gäller finansiering av systemet i och med en allt äldre befolkning.

Över 17,8 miljoner födslar 2016

Under 2016 fick denna policy-ändring en tydlig, och kanske föga överraskande, konsekvens. Fler barn föddes i Kina jämfört med tidigare år.

Cirka 17.860.000 barn föddes i Kina under 2016, det är cirka 1,4 miljoner fler än vad årssnittet legat på under åren 2011-2015, konstaterar Yang Wenzhuang vid Kinas nationella kommission för hälso- och familjeplanering.

– Antalet födslar ökade kraftigt, och det visar att justeringen av familjeplanerings-policyn varit extremt effektiv, sade han under söndagen, enligt Reuters.

Enbarnspolitiken infördes i Kina under 1970-talet när det jättelika landet på ett mycket brutalt sätt ville bromsa befolkningsökningen. I dag konstaterar regimen att man står inför en utmaning där en allt mindre andel av befolkningen utgörs av arbetskraft, och en allt större andel är gamla som är i behov av vård.

Väntas bli 1,42 miljarder invånare

Nu hoppas landet att den införda tvåbarnspolitiken ska till att 2016 års nivå håller i sig. Någonstans mellan 17 och 20 miljoner kinesiska barn ser man fram emot att få välkomna till jordelivet varje år, de kommande åren, förklarade Yang Wenzhuang vid kommissionen för hälso- och familjeplanering.

År 2020 räknar Kina med att man kommer att vara 1,42 miljarder invånare i landet, vilket kan jämföras med de 1,37 miljarder som utgjorde befolkningen i slutet av 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.