Invånare evakueras med båt från en översvämmad by i Shexian-området i provinsen Anhui. Foto: Liao Fa /EPA

Kina sprängde damm för att lätta översvämningarna

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna i Kina har sprängt en damm på floden Chu i syfte att lätta på vattentrycket och sänka vattennivån i det översvämningsdrabbade området. Sprängningen ägde rum under söndagsmorgonen med förhoppningen att nivån skulle sjunka med upp till 70 cm.

Under försommaren har Kina kämpat med vad som beskrivs som de värsta översvämningarna på 30 år. De kraftiga regnen fortsätter att orsaka översvämningar.

Floden Chu, i vilken sprängningen ägde rum, är en biflod till Yangtzefloden i Anhuiprovinsen, Kinas största flod och ett av de värst drabbade områdena.

Invånare evakueras med båt från en översvämmad by i Shexian-området i provinsen Anhui. Foto: Liao Fa /EPA

Det utsläppta vattnet efter sprängningen är nu delvis uppsamlat i två mindre förvaringsdammar, skriver The Guardian.

I ytterligare 35 floder och sjöar i provinsen steg vattennivåerna kraftigt under helgen.

Ovanligt mycket regn

Vattennivåerna har på många platser varit ovanligt höga i år, till följd av svåra regnoväder. Översvämningar är någonting som tidvis drabbar Kina, men i år är de mer omfattande än normalt. 

Fler än 150 personer är hitintills döda eller saknas och 1,8 miljoner människor har blivit evakuerade från sina hem. 

Inte helt främmande

Att spränga dammar för att stoppa översvämningar är ett tillvägagångssätt som inte är helt främmande för landet. Detta nyttjades även under de svåra översvämningarna 1998, då fler än 2000 personer dog och 3 miljoner bostadshus blev förstörda. 

Mer nederbörd väntas i veckan, enligt CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.