Amerikansk militär installerar THAAD på en före detta golfbana i Seongju i Sydkorea. Arkivbild. Foto: Shon Hyung-joo/AP/TT

Kina: Stoppa robotförsvarssystem i Sydkorea omedelbart

Uppdaterad
Publicerad

Kinas regering kräver att det omstridda robotförsvarssystemet THAAD, som nyligen placerats ut i Sydkorea, omedelbart tas ur bruk. Samtidigt anklagar Nordkorea USA för att driva Koreahalvön närmare ett fullskaligt kärnvapenkrig.

– Kinas position är entydig och orubblig. Vi motsätter oss utplaceringen av THAAD och uppmanar berörda parter att omedelbart upphöra med den. Vi kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att säkra våra intressen, säger Geng Shuang, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet.

USA meddelade på måndagskvällen att det omstridda robotförsvarssystemet i Sydkorea nu har tagits i bruk. Senare i år ska kapaciteten komma att förstärkas ytterligare, då utrustning anländer för att färdigställa systemet, som är utformat för att hindra och förstöra kort- och medeldistansrobotar.

Kina anser att det kontroversiella robotförsvarssystemet stör den regionala säkerhetsbalansen.

Skickar signal

Chefen för missilförsvarsprojektet på Center for Strategic and International Studies, Thomas Karako, säger att THAAD i nuläget inte räcker över hela Sydkorea. Samtidigt tillägger han att det är ett viktigt första steg.

– Det här skickar en signal till Nordkorea om att det inte är en bra idé att anfalla.

Den nordkoreanska regimen har de senaste dagarna höjt tonläget mot USA, som man anser försöker driva fram ett kärnvapenkrig. Den senaste anklagelsen kom tidigt på tisdagen, sedan två amerikanska bombplan flugit över Koreahalvön i samband med en övning med det sydkoreanska flygvapnet.

Sanktioner och varningar

Spänningarna i området har stigit den senaste tiden på grund av utvecklingen av Nordkoreas robot- och kärnvapenprogram, som fortsätter trots sanktioner från FN och varningar från USA:s president Donald Trump.

Nordkorea säger att de amerikanska planen övade för att kunna bomba viktiga mål med kärnvapen.

”Den vårdslösa militära provokationen driver situationen på Koreahalvön närmare ett kärnvapenkrig”, rapporterar den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Sydkoreas försvarsdepartement uppger att måndagens gemensamma övning syftade till att avskräcka provokationer från Nordkorea och för att testa beredskapen inför eventuella kommande kärnvapentester.

Bakgrund: Ökade spänningar

I början av mars sköt Nordkorea upp robotar som landade i Japanska sjön. Det var en övning för att kunna attackera amerikanska baser i Japan, enligt den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

I mitten av mars signalerade USA:s utrikesminister Rex Tillerson att tålamodet med den nordkoreanska regimen tryter och att ett militärt ingripande är en möjlighet.

Nordkorea har fortsatt med vapentester och USA:s flotta har närmat sig Koreahalvön med en grupp örlogsfartyg.

USA:s president Donald Trump har upprepade gånger sagt att han kommer att hindra Nordkorea från att utveckla en kärnvapenstridsspets som skulle kunna nå USA.

Nordkorea anklagar i sin tur USA för att öka risken för krig genom att skicka örlogsfartyg till Koreahalvön och har hotat med ”obarmhärtig ödeläggelse” om USA väljer att anfalla.

Den 26 april blev det känt att delar av den amerikanska militärens robotförsvarssystem THAAD har flyttas till södra Sydkorea. Under tisdagen togs det i bruk.

Kina har uppmanat både Nordkorea och USA att sluta med militära aktiviteter som kan få det spända läget att eskalera.

I helgen avfyrade Nordkorea en ny robot från en plats norr om huvudstaden Pyongyang, tidigt på morgonen lokal tid. Testet rapporteras dock ha misslyckats och roboten exploderade kort efter uppskjutningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.