Chen Jining Foto: TT

Kina stoppar dokumentär om luftföroreningar

Publicerad

Den sågs av över hundra miljoner kinesiska medborgare på bara två dygn och har sparkat i gång en landsomfattande debatt. SVT:s Asienkorrespondent Lars Moberg beskrev den som ”en smocka mot myndigheterna”. Nu har den omsusade dokumentären om Kinas luftföroreningar plockats ner från Kinas hårt kontrollerade hörn av internet, rapporterar BBC.

Dokumentären Under the dome, skapad och på egen hand finansierad av den numera fristående journalisten Chai Jing, riktar skarp kritik mot kinesiska myndigheters hantering av miljöfrågor i allmänhet och luftföroreningar i synnerhet. Ämnet är traditionellt sett något som makten i Peking undviker och nedprioriterar till förmån för ekonomisk tillväxt, och många har förvånats att regeringen till en början välkomnat filmen.

Hyllades av ministrar

Kinas nyutnämnda miljöminister, Chen Jining, har till och med hyllat dokumentären, och sagt att den visar på ”allmänhetens växande oro över hot mot miljön och hot mot människors hälsa” och att den borde ”uppmuntra alla försök till att förbättra luftkvaliteten”. För bara ett par dagar sedan gjorde även premiärminister Li Keqiang ett uttalande där han kallade föroreningarna ett smolk i alla människors liv och lovade att ta krafttag mot problemet.

Miljöfrågorna har också dominerat den nationella folkkongressens pågående, årliga sammanträde, något som sägs till stor del vara Under the domes förtjänst.

Kan ha blivit ”för populär”

Filmens enorma popularitet kan nu vara det som har fått den på fall. Enligt uppgifter till BBC har myndigheterna blivit oroliga av den oväntade genomslagskraft i den icke-statssanktionerade dokumentären.

Kinas ökända nätcensur har nu blockerat filmen i huvuddelen av landet, men då den ligger kvar på västerländska sajter såsom Youtube är den fortfarande åtkomlig i bland annat Hongkong.

Många kinesiska nätanvändare suckar och ironiserar över den kinesiska regeringens vana att gärna sopa de stora problem under mattan.

– Vissa har makt att helt och hållet kväva Chai Jings Under the dome på nätet, men saknar makt att kväva smoggen i det här landet, skriver en användare på det sociala mediet Weibo, citerad av nyhetsbyrån Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer