Foto: Rolex dela Pena/TT

Kina tillåter tre barn per familj

Uppdaterad
Publicerad

I Kina kommer par framöver att få skaffa tre barn, rapporterar statliga medier. En åldrande befolkning och fallande födelsetal är anledningen enligt kommunistpartiet.

I och med den nya familjepolitiken hävs den tidigare strikta familjepolitiken i Kina, som innebar att familjer bara tilläts skaffa två barn.

Beslutet kommer efter en ny folkräkning som visar att Kinas befolkning ökar långsammare än på decennier, rapporterar BBC.

2016 hävdes den så kallade ettbarns-politiken i Kina, som endast tillät ett barn per familj. Sedan dess har kinesiska par fått skaffa två barn, men barnafödandet har alltså minskat sedan det året – från 18 miljoner barn 2016 till 12 miljoner barn födda 2020.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Allt färre gifter sig i Kina - och allt färre barn föds. Utvecklingen kan på sikt bli allvarlig för landet, där en krympande grupp yngre kineser ska försörja den växande gruppen äldre.

Kina räknar sin befolkning var tionde år, senast i slutet av 2020. Denna gång samlades för första gången det mesta av informationen in via nätet.

Det officiella resultatet blev att Kina nu har 1,41 miljarder invånare. Ökningen den senaste tioårsperioden är mer än fem procent – men det innebär den långsammaste folkökningstakten i landet sedan 1960-talet.

Och de stora problemen ligger i fördelningen. Åldersgruppen 15–59 år minskade med nästan 7 procentenheter jämfört med föregående tioårsperiod, medan gruppen över 60 år ökade med mer än 5 procentenheter.

Kanske ännu värre är att möjligheten till två barn som diktaturen införde 2016 inte verkar hjälpa. Landets födelsetal har sedan dess gått ned, inte upp. Det tros bland annat bero på att färre gifter sig, att familjer i storstäder har svårt med de extra kostnader som barn innebär och att allt fler kvinnor väntar med, eller helt avstår från, att skaffa barn.

Källa: AFP

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer