Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Även ifall de drömmer om att invadera Taiwan så tror att Xi Jinping vill att övertagandet ska gå fredligt till, säger Kristina Sandklef, oberoende Kinaanalytiker till SVT. Hör mer i videon ovan. Foto: SVT/Arkiv

Kina uppger att man avfyrat robotar över Taiwan

Uppdaterad
Publicerad

Kina uppger att man avfyrat robotar över Taiwan för första gången, rapporterar CNN. Nu har man kränkt Taiwans territorium under en övning som har inkluderat 68 flygplan och 13 militärfartyg.

Kina inledde militärövningar runt ön på torsdagen och avfyrade då flera robotar mot vattnet nära nordöstra och sydvästra Taiwan.

I ett uttalande sent på torsdagen uppgav Taiwans försvarsdepartement att robotarna hade färdats ovanför atmosfären och därför inte utgjorde någon risk.

Enligt taiwanesiska försvarsministeriet har även 68 militärflygplan och 13 fartyg varit aktiva i övningar vid Taiwansundet och även korsat medianlinjen. 49 kinesiska flygvapenplan ska även ha gått in i Taiwans luftförsvarszon.

Taiwan säger nu att tilltaget allvarligt har ”skadat status quo” och att Kina har ”trakasserat” deras luft- och havsrum.

– Militär kommer att försvara den nationella säkerheten med bestämdhet, uppger försvarsministeriet.

Hård kritik mot Kinas eskalering

– Vi förutsåg att Kina skulle kunna vidta sådana här åtgärder, faktum är att jag sa det för några dagar sedan, sade Vita husets talesperson John Kirby på en pressträff under torsdagen, rapporterar CNN.

– Vi förväntar oss också att det kommer att fortsätta under de kommande dagarna, fortsatte han.

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger att Kina inte bara försöker att skrämma Taiwan, utan också grannländerna, skriver Reuters.

Under fredagen riktar han hård kritik mot den kinesiska regimen till följd av eskaleringen i området.

– Pelosis besök var fredligt. Det går inte att rättfärdiga Kinas extrema, oproportioneliga och eskalerande respons på hennes besök, säger han.

Inrikes styrkedemonstration

Kina-analytikern Kristina Sandklef uppger att övningen inte bara är en styrkedemonstration utåt, utan även för inrikes publik.

– Den kinesiska propagandan har indoktrinerat befolkningen att Taiwan inte är en egen republik, så om Kina bara hade suttit och rullat tummarna hade folk tyckt att det varit konstigt, säger hon.

I Kina tränar man nu på att ta över Taipei med hjälp av egenbyggda replikor.

– I fastlands-Kina har man byggt upp kulisser för att öva på hur man ska inta presidentpalatset och Taipei. Man har kopior som man springer in i. Stora delar av Försvarsmakten är uppbyggd på att man ska invadera Taiwan, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer