Kina uppmanar andra FN-länder att inte delta i en konferens om uigurernas situation i Xinjiang. På bilden en demonstrant i Hongkong 2019 som protesterade till stöd för uigurerna. Foto: Jerome Favre/TT/Jennifer Peltz/TT

Kina uppmanar till bojkott av FN-möte om Xinjiang

Publicerad

Kina uppmanar FN-länder att inte delta i en FN-konferens om mänskliga rättigheter i Xinjiang-regionen, rapporterar Reuters som tagit del av ett dokument från den kinesiska delegationen.

”Det är ett politiskt motiverat evenemang”, står det i dokumentet, enligt Reuters.

Konferensen, arrangerad av Tyskland, USA och Storbritannien, kommer på onsdag att fokusera på den muslimska minoriteten uigurernas situation i området.

Flera länder, bland annat USA, har kritiserat kinesiska myndigheter för att systematiskt kränka uigurernas mänskliga rättigheter i Xinjiang. Uppemot en miljon människor ska ha blivit satta i vad som liknar koncentrationsläger med tvångsarbete, något Kina bestämt förnekar.

Nu har nyhetsbyrån Reuters tagit del av ett dokument från Kinas FN-delegation som är ämnat att uppmana andra FN-länder till bojkott av mötet i veckan. Enligt dem vill arrangörerna skapa ”turbulens och splittring” i Kina.

”De är besatta av att provocera fram en konfrontation med Kina”, skriver delegationen i dokumentet, vilka vid 01.30-tiden, svensk tid, ännu inte kommenterat Reuters uppgifter.

”Försöker mobba till tystnad”

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch, som tillsammans med Amnesty planerar att delta i mötet, försöker Kina tysta ner uppgifterna om läget i Xinjiang.

”Beijing har under flera år försökt att mobba regeringar till tystnad, men strategin har misslyckats. Allt fler stater uttrycker fasa inför Kinas brott mot uigurerna och andra muslimska minoriteter”, säger Louis Charbonneau, Human Rights Watchs FN-direktör, till Reuters.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kinesiska ambassadören: Finns inga koncentrationsläger i Xinjiang Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer