Kinas rymdfarkost Tianwen-1 ska ha lyckats landa rovern Zhurong. Foto: CNSA/AP/TT

Kina: Vår rymdsond har landat på Mars

Uppdaterad
Publicerad

En kinesisk rymdsond, Zhurong, har landat på Mars uppger den statskontrollerade nyhetsbyrån Nya Kina. Det är Kinas första försök att nå den röda planeten.

Zhurong, uppkallad efter en kinesisk eldgud, har som uppdrag att samla in och analysera prover från Mars yta och väntas vara där i tre månader.

Den senaste framgångsrika Marslandningen var i februari i år, då den amerikanska Nasa landade sin Perseverance, som sedan dess har utforskat planeten.

Vill bli stormakt i rymden

Flera amerikanska, ryska och europeiska försök att landa på Mars har misslyckats under åren, senast 2016 kraschlandade en gemensam rysk-europeisk rymdfarkost.

Kina siktar på att bli en stormakt i rymden till 2030. En viktig del i den ambitionen är konstruktionen av en egen rymdstation, eftersom Kina inte deltar i samarbetet kring den internationella rymdstationen ISS. Första modulen till den skickades upp förra månaden, målet är att bemanna rymdstationen redan nästa år och så småningom skicka människor till månen.

Får kritik

Däremot riktas internationell kritik mot Kina efter det att vrakdelar från en raket okontrollerat föll över jorden i förra veckan. Kritiker menar att landet inte följer internationell praxis och tar hand om sitt rymdskrot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.