Flygresenärer på väg från Wyhan screenas innan de får stiga ombord på flygplan. Till höger Li Bin, vice ordförande för kinesiska hälsovårdsmyndigheten, som nu varnar för att viruset håller på att mutera. Foto: Emily Wang/Wu Hong/TT

Kina varnar: Viruset kan mutera

Uppdaterad
Publicerad

Antalet bekräftat insjuknade i det nya sarsliknande lungviruset ökar nu i allt snabbare takt. Under natten mot onsdagen bekräftade kinesiska myndigheter att 440 människor har insjuknat – och att nio av dem har dött.

– Det finns en risk att viruset muterar och ytterligare sprider sjukdomen, säger Li Bin vid den kinesiska vårdmyndigheten vid en presskonferens.

Runtom i världen fattas beslut om säkerhetsåtgärder för att förhindra spridningen av det nya lungviruset. Det Hongkong-baserade flygbolaget Cathay Pacific tillåter flygpersonalen att bära munskydd under flygningar i hela Kina. Samtidigt utökas kontrollerna av resenärer från Wuhan-området på flygplatser runtom i världen.

Dödstalet stiger

De kinesiska hälsovårdsmyndigheterna bekräftade under natten mot onsdagen svensk tid att antalet bekräftat insjuknade nu stiger allt snabbare. Totalt har 440 personer bekräftats vara insjuknade sedan virusutbrottet strax före årsskiftet. Det är en kraftig ökning från bara 300 under tisdagen. Nio personer har dött efter att de smittats, enligt kinesiska myndigheter.

Coronapandemin

Samtliga dödsfall har skett i området kring staden Wuhan. Men bland de insjuknade finns det ett bekräftat fall i Japan, ett i Sydkorea, ett i USA, ett i Taiwan och tre i Thailand. Även sjukvårdspersonal har smittats i Wuhan och därför ska nu vårdpersonalen utbildas i hur de bättre ska hantera de smittade utan att själva drabbas.

”Viruset kan mutera”

Enligt Li Bin, vice ordförande för kinesiska hälsovårdsmyndigheten, kan en anledning till att antalet bekräftat insjuknade stiger vara att metoderna för att upptäcka viruset har förbättrats.

Men samtidigt varnar både han och Gao Fu, generaldirektör för det kinesiska smittskyddsinstitutet, för att viruset kan komma att mutera. De rekommenderar befolkningen i Kina att hålla sig ifrån större folkmassor. Och de vill nu utöka samarbetet med Världshälsoorganisationen (WHO) för att stoppa spridningen.

Enligt Gao Fu verkar viruset härstamma från en illegal handel med vilda djur som ska ha skett i Wuhan. Där ska människor ha smittats från djuren.

– Men vi är fortfarande mitt i processen där vi lär oss mera om det här viruset, säger han.

WHO-möte under onsdagen

WHO överväger att utlysa nödläge. En särskild kommitté ska mötas under onsdagen och fatta beslut om huruvida det ska göras eller inte. Men redan på tisdagen varnade organisationen för virusets spridning.

WHO har bara utlyst nödläge en handfull gånger tidigare, som vid svininfluensan 2009 och under ebolaepidemin i västra Afrika 2014–2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet