Demonstranter sjunger sånger i protester mot den nya säkerhetslagen i Hongkong Foto: Dale De La Rey / TT

Kina: Vi accepterar inte att Hongkongbor flyttar till Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Kina tar inte lätt på Storbritanniens erbjudande att låta Hongkongbor bosätta sig i landet och i förlängningen bli brittiska medborgare.

– Vi förbehåller oss rätten att vidta lämpliga motåtgärder, säger Kinas ambassadör i Storbritannien.

Erbjudandet är ett svar på Kinas nya säkerhetslag, som bland annat innebär att aktivister som sprider information till stöd för självständighet kan gripas och åtalas. Enligt premiärminister Boris Johnsons kommer tre miljoner Hongkongbor tillåtas flytta till Storbritannien.

– Kina fördömer detta starkt. Den brittiska sidan kommer att få ta alla konsekvenser, sade kinesiska utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian vid en pressträff på torsdagen, enligt The Guardian.

Tidigare samma dag sade Kinas ambassadör i Storbritannien, Liu Xiaoming, att alla åtgärder för att bevilja bosättning är en överträdelse av avtalet mellan de två länderna och att Kina kommer att vidta ”lämpliga motåtgärder”.

– De är klart att alla kinesiska medborgare i Hongkong är kinesiska medborgare, vare sig de har brittiska BNO-pass eller inte, säger han.

Den brittiska utrikesministern Dominic Raab medgav senare att Storbritannien inte kan tvinga Kina att låta Hongkongbor flytta till landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.