Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kinas president: ”Frågan om Taiwan är endast en nationell ensak” Foto: AFP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kina: ”Vi ska återförenas med Taiwan”

Uppdaterad
Publicerad

Kinas president Xi Jinping säger att ”återförening med Taiwan måste uppfyllas”. Kina utesluter inte våld som ett medel för att enas med öriket. Utspelet kommer efter en tid av ökade spänningar mellan Kina och Taiwan. Taiwans president Tsai Ing-wen säger nu att landet inte kommer vika sig för påtryckningarna.

Kinas president Xi Jinping sa under lördagen att ett enande med Taiwan bör uppnås fredligt.

– Återförening på ett fredligt sätt överensstämmer mest med den kinesiska nationens övergripande intresse, inklusive Taiwans landsmän, säger Xi Jinping enligt nyhetsbyrån AP.

Men han varnade samtidigt för att Kina har en lång tradition av att motsätta sig separatism och att våld inte är uteslutet.

”Återförening måste uppfyllas”

Taiwan anser sig vara en suverän stat och har en egen president och parlament. Men Kina ser Taiwan som en utbrytande provins.

– Den historiska uppgiften om fullständig återförening av fosterlandet måste uppfyllas och kommer definitivt att fullgöras, säger Xi, enligt BBC.

Taiwan i sin tur svarar att deras framtid ligger i händerna på dess folk. Taiwans försvarsminister säger att spänningarna med Kina är värre än de varit på över 40 år.

Taiwans president Tsai Ing-wen sade i ett tal på landets nationaldag att Taiwan inte kommer att vika sig för Kinas påtryckningar och att man kommer att försvara de demokratiska villkoren.

– Ju mer vi åstadkommer desto större blir trycket från Kina, säger Tsai Ing-wen, enligt BBC.

Spänningar eskalerat

Utspelet från Xi kommer efter att Kina skickat rekordmånga – totalt 56 stycken – militärflygplan in i Taiwans luftrum, i en historiskt stor kränkning av luftförsvarszonen.

Taiwan är erkänt som självständig stat i ett fåtal länder, dock inte av FN. Öriket är diplomatisk isolerat men klarar sig bra med en välutvecklad ekonomi och är en ledande tillverkare av högteknologiska varor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.