Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genom att spela upp samma match samtidigt kan man se hur den kinesiska sändningen väljer att inte visa den munskyddsfria publiken. Foto: Bill Birtles/Twitter

”Partiet kan inte erkänna att man har gjort fel”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunistpartiet i Kina vill inte erkänna att man har fel covid-politik, enligt Kinaexperten Fredrik Fällman.

Det är en anledning till att man nu censurerar bilder på fotbollspublik som inte bär mask under VM-matcherna.

Stora protester bröt under helgen ut i Kina mot landets hårda covidpolitik. Kina har fortfarande nolltolerans mot covid och vidtar kraftiga åtgärder för att stävja spridningen – trots att resten av världen har hävt sina restriktioner.

Anledningen? Det styrande kommunistpartiet inte vill erkänna att man haft fel, enligt Fredrik Fällman, docent i sinologi vid Göteborgs universitet.

– Det är en prestigefråga. Man har gått ut hårt med den här väldigt restriktiva politiken och man var ju framgångsrik i början, även om det var brutala metoder.

– När man nu har kommit till ett läge där det börjar bli protester och många är less, efter snart tre års hård politik, så är det svårt att backa. Partiet kan ju inte erkänna att man har gjort fel – man måste hitta ett sätt att ändra politiken utan att det ser ut som att man ångrar att den infördes, fortsätter Fredrik Fällman.

Partiet utövar kontroll

Dessutom är restriktionerna i form av masstester, hälsoappar och ”nollcovid”-policyn ett sätt för den kinesiska staten att övervaka medborgarna, menar Fällman.

– Det har genomförts i stor skala först med hälsoapparna. Man måste visa upp en viss kod för att kunna resa inom landet eller komma in på vissa platser. På så vis vet partiet var man är och vart man åker. Det finns en övervakningsaspekt som är väldigt påfrestande för många människor.

Nyligen blev det känt att kinesisk tv inte får visa bilder på människor som inte bär munsskydd och därför är publikbilderna i sändningarna från fotbolls-VM censurerade. Under direktsändningen av söndagens första VM-match, mellan Japan och Costa Rica, fick den statliga kanalen CCTV visa bilder på spelare, ledare och arenan varje gång kameran zoomade in på publiken, skriver TT.

– Man vill försöka få så många som möjligt att lita på att partiet och staten har den rätta covid-policyn. Om man har tittat på fotbolls-VM så har man, fram till häromdagen, kunnat se personer utan mask. I Kina är det fortfarande mask överallt som gäller, men under fotbolls-VM så är det ju inte det, säger Fällman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.