”Vi protesterar tydligt mot alla som illvilligt förtalar Kina” skriver landets ambassad i en anmärkning riktad mot Nerikes Allehanda. Foto: TT/Kinas ambassad

Kinas ambassad anmärker på ledartext

Uppdaterad
Publicerad

Kinas ambassad i Sverige uppmanar Nerikes Allehanda att ”korrigera misstag” rörande hur tidningen har beskrivit Taiwan i en ledartext. Ambassaden uppmanar också tidningen att publicera Kinas officiella svar.

– Egentligen är jag inte förvånad. Kina är en diktatur och diktaturer beter sig så här, säger tidningens chefredaktör Anders Nilsson.

”Vi har noterat en nyligen publicerad artikel på Nerikes Allehanda som refererar till Taiwan som ett ’land’”. Så inleds ett uttalande från Kinas ambassad i Sverige som publicerades på ambassadens hemsida under fredagen.

Anmärkningen rör en ledartext som publicerades på tidningens sajt för två dagar sedan. I texten resonerar ledarskribenten om en planerad manifestation till stöd för att låta Taiwan delta som observatör i Världshälsoorganisationens årliga konferens World Health Assembly.

”Helt vanlig ledarjournalistik”

I ledaren beskrivs Taiwan som en demokrati, med pressfrihet, föreningsfrihet och en folkvald president medan Kina beskrivs som en diktatur som ”sprider auktoritära tentakler till omvärlden”.

– Det här är helt vanlig ledarjournalistik. Alla måste ju tåla kritik och man måste kunna diskutera saker, säger tidningens chefredaktör Anders Nilsson.

Kina, som gör anspråk på Taiwan i enlighet med landets ”ett Kina-politik”, anser dock att tidningen bör justera texten och skriver också att man hoppas att ledarskribenten i framtiden ska rapportera om Kina på ”ett objektivt och rättvist sätt”.

”Vår intention är inte att blanda oss i den svenska pressfriheten men men vi protesterar tydligt mot mot alla som illvilligt förtalar Kina och skadar Kinas grundläggande intressen under förevändningen av pressfrihet”, skriver man bland annat.

Ändrar inte

Ambassaden uppmanar också tidningen att publicera Kinas position i frågan ”för att klargöra fakta och låta befolkningen få reda på sanningen”.

– Det är märkligt att de tycker att vi ska rätta det vi skrivit och att ledarskribenten ska ändra åsikt. Man säger att vi är medbrottslingar i ryktesspridningar om Kina. Det är häpnadsväckande att en stats förlängda arm ger sig på ett mediehus i ett fritt demokratiskt land.

Kommer ni korrigera texten på något sätt?

– Absolut inte, det kommer inte på fråga, säger Anders Nilsson.

Han säger att ambassaden är välkommen att be om ge ett genmäle på artikeln eller skriva en debattartikel som svar. Däremot kommer tidningen inte publicera ambassadens anmärkning.

Skrivit om Taiwan tidigare

En av anledningarna till att Kina markerar mot just Nerikes Allehanda kan ha att göra med att tidningens politiska redaktör och ledarskribent Lars Ströman under flera år skrivit om och intresserat sig för just Taiwan.

Påverkar det här din framtida rapportering om Kina och Taiwan?

– Nej absolut inte, det är ju snarare en uppmuntran att Kina tycker att det här var besvärande och då får man väl fortsätta, säger Lars Ströman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.