– Det här sänder signalen till kinesiska folket att elefanters liv är viktigare än vår elfenbenskultur. Foto: TT

Från och med nu är det förbjudet att handla elfenben i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Handeln med elfenben i Kina – traditionellt sett världens största marknad för varan – är nu totalt förbjuden. I söndags stängde de sista fabrikerna och butikerna som hanterade varan, och djurrättsorganisationer, som beräknar att 30.000 elefanter dödas årligen för sina betar, hyllar beslutet.

Elfenben har sedan urminnes tider använts till en stor mängd olika produkter i Kina, allt ifrån ätpinnar, vaser och diverse prydnadsföremål.

En elfenbensbuddha. Foto: TT

Xinhua, den officiella nyhetsbyrån för den kinesiska regeringen, meddelar att ”en av världens största informationskampanjer” inleddes i upptakten till förbjudet, där en lång rad kinesiska storstjärnor så som basketspelaren Yao Ming offentligt ställt sig bakom beslutet.

Elfenbenshantering har gradvis fasats ut i Kina under 2017, och sedan årsskiftet är all handel totalt förbjuden i landet.

”Äntligen stänger världens största elfenbensmarknad”

Världsnaturförbundet WWF applåderar besultet, och låter meddela att ”äntligen stänger dörrarna till världens största elfenbensmarknad”, enligt BBC.

– Det här kommer att göra enorm skillnad för våra djurskyddskampanjer i Afrika, meddelar WWF:s Afrikachef Fred Kumah.

Beslutet gäller inte i Hongkong, men regionen beräknas introducera sitt egna förbud inom kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.