• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Kinesiska pensionärer tränar Tai Chi i centrala Kina trots den dåliga luften. Foto: TT

Kinas luftföroreningar dödar miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Miljöförstöringen i Kina sedan sedan länge varit ett hett samtalsämne utanför landet men i Kina har det varit tyst. Tills nu, då den blivit ett av de mest diskuterade ämnena i såväl traditionella som sociala medier.

Kina är en av världens snabbast växande ekonomier med en allt större urban befolkning som lever i metropoler som Peking, Hongkong och Shanghai. Men priset för den snabba tillväxten är högt. Trafik som aldrig avtar, fabriker överallt och ett ständigt behov av billig energi i form av kolkraft gör att många städer praktiskt taget drunknar i luftföroreningar.

Bergsluft till försäljning

I Hongkong, där man till stor del lever av turism, erbjuder man numer turister att ta fotografier framför en fejkad blå himmel för att undvika att visa upp stadens smog. I Zhengzhou i provinsen Henan har ett företag börjat importera bergsluft som säljs till stadsbor som tröttnat på att andas in luftföroreningar.

Men trots de enorma problemen med smog så har det varit relativt tyst om det i kinesisk media. Men sedan ett år tillbaka har de partikelhalter som man mäter luftföroreningar i slagit rekord i ett flertal stora städer vilket lett till att såväl kinesiska forskare som media nu lyft problematiken.

Luftföroreningarna förkortar livet med fem år

Enligt en ny rapport från världshälsoorganisationen WHO dog hela 7 miljoner människor till följd av luftföroreningar 2012,  nästan hälften av dem i Kina där sjukdomar som lungcancer och astma ökat lavinartat under de senaste åren. Och enligt en kinesisk rapport förkortar luftföroreningarna livet på invånarna i de värst drabbade områdena i genomsnitt med fem år.

Nu har regeringen slutligen lovat åtgärder. Bland annat ska de fabriker som smutsar ned värst stängas, och inga nya kolkraftverk ska få byggas i närheten av landets storstäder. Utöver de nya miljörestriktionerna så byggs just nu Kinas första helt ekologiska stad, Tianjin Eco city.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer