Foto: ROMAN PILIPEY/TT

Kinas starka återhämtning – timslånga köer till populära restauranger

Uppdaterad
Publicerad

Kina fortsätter sina starka återhämtning efter det att covid-19-pandemin slog ut stora delar av landets industri- och detaljhandel i början av året. Ökad inhemsk konsumtion och export driver på utvecklingen.

-På det hela taget drivs Kinas ekonomi främst av inhemsk efterfrågan, säger Liu Aihua, taleskvinna för National Bureau of Statistics, på en presskonferens i Peking, rapporterar The New York Times.

Tillväxten under tredje kvartalet blev 4,9 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Det var något mindre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en tillväxt på 5,2 procent, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Reuters. Men det var betydligt mer än tillväxten på 3,2 procent i andra kvartalet, då konsumtionen fortfarande bromsades av nedstängningar.

Detaljhandeln ökar

Detaljhandeln ökade med 3,3 procent i september. Det är den största kinesiska detaljhandelsökningen sedan december i fjol och kan jämföras med ökningen på 0,5 procent i augusti.

George Zhong från Chengdu, huvudstaden i Sichuanprovinsen i västra Kina berättar att han har gjort resor till tre andra provinser i landet de senaste två månaderna, och även handlat aktivt när han varit hemma.

– Jag spenderar inte mindre än tidigare år, säger Zhong till The New York Times.

BNP-raset

Konsumtionen i Kina släpar ändå efter något i den industriella återhämtningen, bland annat till följd av fler arbetslösa och att efterfrågan bland hushållen dämpas av oro för smittspridning, trots att många restriktioner för att bromsa coronavirusets utbredning har tagits bort.

Under första kvartalet rasade Kinas BNP med 6,8 procent i årstakt, till följd av nedstängningar av stora delar av landet efter covid-19-utbrottet i den kinesiska storstaden Wuhan.

BNP-raset, det första sedan 1990-talet i Kina, är dock med råge återhämtat sedan dess. Slår man samman årets första nio månader växte Kinas ekonomi med 0,7 procent jämfört med ett år tidigare, enligt den kinesiska statistikbyrån NBS.

Ökad aktivitet

Aktiviteter bland invånarna har nu börjat återupptas, även på platser som Wuhan.

– Du har varit tvungen att köa för att komma in på många av restaurangerna i Wuhan, och till de restauranger som är populära på internet är väntetiden två till tre timmar, säger Lei Yanqui, boende i Wuhan till The New York Times.

Internationella valutafonden (IMF) räknar med att Kinas ekonomi för helåret kommer att växa med 1,9 procent. Det kan jämföras med prognoserna för eurozonen och USA, som ligger på minus 8,3 respektive minus 4,3 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.