Qin Gang tvingas lämna sin post som Kinas utrikesminister. Arkivbild. Foto: Michael Kappeler/AP/TT

Kinas utrikesminister byts ut

Uppdaterad
Publicerad

Qin Gang får lämna sin post som Kinas utrikesminister, rapporterar kinesiska statliga medier. Han har tidigare setts som förtrogen till diktatorn Xi Jinping, som genom en presidentorder nu får Qin Gang avsatt.

57-årige Qin Gang har inte setts till i offentligheten sedan den 25 juni när han träffade Rysslands vice utrikesminister Andrej Rudenko i Peking. Två veckor senare deltog han inte vid samarbetsorganisationen Aseans toppmöte. Hans frånvaro har lett till spekulationer om var han befunnit sig, men från officiellt håll har Kina inte gett några särskilt klargörande besked.

”Qin Gang har fått lämna sin post som utrikesminister” skriver regimtrogna Nya Kina under tisdagen.

”Hälsoskäl”

Under tisdagen har utrikesdepartementets talesperson Mao Ning upprepade gånger fått frågor om Qin, men har svarat att hon inte har någon information att ge. Tidigare har departementet uppgett att ”hälsoskäl” varit orsaken till Qin Gangs frånvaro.

Qin Gang utsågs till utrikesminister i december 2022. Han räknas som en ”vargkrigare”, ett epitet för kinesiska diplomater som gjort sig kända för hätska utspel mot länder som uppfattas som fientliga.

Bland annat har han tidigare sagt att Kinas rykte har försämrats eftersom västvärlden vägrat acceptera Kinas politiska system och dess ekonomiska framgångar. En extra släng av kritiksleven har Qin riktat mot medier i Europa och USA.

Efterträds av företrädaren

Nu efterträds Qin av Wang Yi, som också var hans företrädare, och som har ersatt Qin vid flera tillfällen de senaste veckorna.

”Kinas högsta lagstiftande församling har röstat för att utse Wang Yi till utrikesminister när den sammankallade till ett möte på tisdagen”, skriver Nya Kina.

Wang Yi har tidigare varit Kinas utrikesminister från 2013 och fram till att Qin Gang tog över 2022, men har som medlem i den mäktiga politbyrån hela tiden stått över Qin Gang i diplomatkårens hierarki.

Även ny centralbankschef utsedd

I samma veva utsåg landet en ny chef för landets centralbank. Pan Gongsheng tar över rodret efter Yi Gang, skriver Bloomberg.

Orsaken bakom ledarbytet är att Yi Gang, som suttit som chef sedan 2018, har nått pensionsåldern på 65 år, enligt statlig kinesisk media.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.