Foto: TT

Kineser i Paris demonstrerar mot våld

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 1.800 kineser i Paris samlades för en protestmarsch där de krävde ökat skydd mot inbrott och rån. Demonstrationen utlöstes av ett rånförsök nyligen som fick dödlig utgång.

Demonstranterna skanderade ”säkerhet, frihet, jämlikhet, broderskap” när de vandrade genom Parisförorten Aubervilliers på söndagen, den förort där en kinesisk skräddare mördades i en sammandrabbning med flera väskryckare för två veckor sedan.

– Vi utsätts för återkommande attacker, men vi anmäler inte brotten då vi inte talar tillräckligt bra franska, sade bartendern Cai Jiang till AFP.

– Vi vädjar till den franska staten eftersom vi är franska medborgare – även om vi inte alltid känner att vi behandlas som sådana, sade Marina som har en butik i området.

Brotten mot kinesiska grupper i Aubervilliers norr om Paris har ökat kraftigt den senaste tiden, och många av rånförsöken har varit våldsamma.

Kraftig minskning av kinesiska turister

I Aubervilliers norr om Paris bor 3.000-4.000 personer med kinesisk bakgrund. Sedan januari i år har antalet anmälda våldsdåd i kommunen ökat från 35 till 105 jämfört med samma period 2015.

Tidningen Le Parisien skriver att våldsdåden håller på att förändra kinesernas bild av Frankrike.

Landet riskerar att mista sitt romantiska skimmer, varnar Changhang Wu, journalist på tidningen Huarenjiebao som komnmer ut i Frankrike.

– Det kommer att få konsekvenser. Folk har fortfarande bilden av ett land fyllt av romantik, inte ett ställe där man dör.

Men Changhang Wu menar att mordet på skräddaren, som bara är ett i raden av flera våldsdåd, helt kullkastar den positiva bilden som kineser har av Frankrike.

Enligt beräkningar ska antalet kineser som besöker Frankrike ha minskat med 700.000 i år jämfört med i fjol. Det innebär en minskning på 30 procent.  

I genomsnitt beräknas varje besökare från Kina ha en budget på 3.000-5.000 euro vilket är kännbart för fransk ekonomi. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.