Bilden, som tillhandahållits av Kinas nationella rymdprogram, är den första som sonden tagit på månens baksida. Foto: AP

Kinesisk farkost har landat på månens baksida

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska rymdsonden Chang'e-4 har landat på månen i dag, uppger statliga medier i Kina, rapporterar AP.

Kina blir den första nationen i världen att lyckas med bedriften att landa med en rymdfarkost på månens baksida.

Chang'e-4 sköts upp i början av december. På söndagen gick sonden in i en planerad omloppsbana där den som närmast ligger 15 kilometer från månens yta, enligt den kinesiska rymdmyndigheten.

Enligt kinesiska medier beträdde Chang'e-4 månmark natten mot torsdagen 03.30-tiden svensk tid. Det är första gången som en farkost fysiskt landar på den sida av månen som är vänd bort från jorden. Redan 1959 tog en sovjetisk sond bilder av baksidan, skriver Reuters.

Bedriften är inte bara ett framsteg för människan utforskande av rymden, utan är även en stor framgång för Kinas rymdprogram.

Sonden ska bland annat undersöka terrängen på månens baksida, som är oländigare än framsidans med fler kratrar efter rymdstenar som slagit ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.