Varje år slaktas upp till 20 miljoner hundar och katter i Kina, enligt organisationen Humane Society International (HSI), och extra intensivt är det kring den årliga hundköttsfestivalen i Yulin. Kinesiska djurrättsaktivister beskriver festivalen som en studie i grymhet, där hundar sägs ha kokats levande i tron att köttet blir godare om djuret är skräckslaget.
Mindre hundkött såldes i år
Den brutala hanteringen uppmärksammas alltmer i Kina. Inför festivalstarten stoppade aktivister en slaktbil med omkring 1.000 gnyende hundar och katter ihoptryckta i små burar, där de inte kunde resa på sig. Efter fritagningen lyftes hundarna in i större burar och tvättades. Det var oklart hur många döda djur som fanns i burarna.
I videon ser du bilderna från aktivisternas räddningsaktion.
Aktivisterna menar ändå att det går åt rätt håll. Enligt HSI såldes det mindre hundkött i år än tidigare.
– Festivalen verkar vara mindre i år och färre hundar tycks ha fått sätta livet till, sa Irene Feng från Animals Asia till AFP.
Skyltar inte med hundkött
Intresset för festivalen verkar också minska något. Restaurangägarna hade gått med på att inte skylta med fler än två hundkroppar per matstånd. En del verkade känna trycket och kallade hundköttet för ”smakrikt kött” istället.
– Vi tar små steg framåt för att få slut på Yulinfestivalen, och det är viktigt att vi uppmärksammar när det har gjorts framsteg, säger Wendy Higgins på organisationen.
”Det är tradition”
Ändå var det en hel del hundar som hamnade i wokpannorna. Flera ortsbor hade svårt att se att det skulle vara mindre etiskt att äta hund än något annat djur, och hade svårt att tro att myndigheter och aktivister skulle kunna stoppa festivalen.
– Festivalen kommer att fortsätta. Unga, gamla och bebisar äter hundkött. Det är tradition. Yulin har inga andra lokala specialiteter och det här är speciellt, sa den 25-årige kontorsarbetaren Chen Bing.