Kinesiska skolbarn ska forstras i patriotism och kinesiska värderingar. Foto: Scanpix

Kinesiska skolbarn ska bli mer patriotiska

Uppdaterad
Publicerad

Kinesisk patriotism ger föräldrar i Hongkong skrämselhicka. –Hjärntvätt, säger kritikerna.

Det nya ämnet kan införas frivilligt av skolorna nu i höst, men är tänkt att bli obligatoriskt om fyra år. Det innebär att Hongkongs elever ska lära sig mer om kinesiska värderingar, att bli mer patriotiska och så ska dom lära sig att genomgående ha en positiv attityd.

–De vill att vi ska bli mer nationalistiska och hjärntvätta människor så att folk som växer upp här inte ska slåss mot regeringen, säger Tang Mei Ching, som är en av dem som organiserar studentprotesterna.

Hongkong var ju en gång brittiskt och många hongkongbor är känsliga för påbud som kommer från det kinesiska kommunistpartiet. Det nya ämnet på schemat uppfattas just så. Några studenter har till och med gått så långt att de hungerstrejkar.

–Regeringen struntar i hur vi känner, så jag använder min kropp mot den, säger studenten Chan Tak Wan.

Hongkong lämnades över av Storbritannien 1997, efter att ha varit en brittisk besittning sen 1800-talet. Och det var efter långa segdragna förhandlingar som dåvarande brittiska premiärministern Margaret Thatcher till slut fick ge efter för Kinas påtryckningar.

Nu tillämpas principen ”ett land, två system” och Hongkongs befolkning har en politisk frihet och en yttrandefrihet som vanliga kineser inte kommer i närheten av. Men några fria val finns ännu inte, trots att det blivit utlovat.

 
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer