Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Huang Yubo i Peking fick nyligen ett inlägg borttaget på Douyin, den kinesiska motsvarigheten till TikTok. Foto: SVT

Kinesiska sociala medier mot HBTQ-aktivism

Uppdaterad
Publicerad

Det finns allt fler plattformar för unga HBTQ-personer i Kina – men samtidigt ökar censuren från myndigheterna. SVT har träffat gay-paret Xie Jun och Huang Yubo i Peking som nyligen fick ett inlägg borttaget.

I Peking, Kina, lever det unga gayparet Xie Jun och Huang Yubo. Wei arbetar inom sociala medier på den kinesiska motsvarigheten till TikTok – Douyin, och har skapat en framgångsrik närvaro på den populära plattformen.

Nyligen fick en av hans inlägg nyligen tas ned på grund av överträdelse mot plattformens värdegrunder. I takt med att antalet plattformar där unga HBTQ-personer kan komma i kontakt med varandra blir fler så ökar också censuren.

– Det finns allt mindre medel tillhands för aktivistgrupper. Vägar för att skaffa medel begränsas och ständigt blir fler av dem olagliga, säger aktivisten Wei Jiangang som inte längre bor i landet.

Hör Tilde Lewins repotage från Kina i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.